Företagare med enskild firma omfattas inte av frivårdsbidrag. Foto: Getty Images

Regler hindrar småföretagares träning

Redaktionen

Publicerades: 25 oktober, 2018

Varannan småföretagare ägnar sig aldrig eller väldigt sällan åt ansträngande träning. Samtidigt omfattas inte småföretagare med enskild firma av friskvårdsbidraget idag.

I en undersökning som tagits fram av Visma svarar varannan småföretagare, 46 procent, att de aldrig eller väldigt sällan ägnar sig åt ansträngande träning – något som är viktigt eftersom de största hälsoeffekterna nås genom att träna på medelintensiv nivå eller högre.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Deras bidrag till ekonomisk tillväxt, sysselsättning och välfärd kan inte överskattas. Därför är det viktigt att även småföretagarnas hälsa och träning prioriteras, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I dag omfattas inte Sveriges cirka 450 000 småföretagare med enskild firma av det skattegynnade friskvårdsbidraget. Företagaren själv räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har enskild firma inte kan använda bidraget för sin träning.

– Fysisk aktivitet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan, och hjälper oss att orka med jobbet och undvika långa sjukskrivningar. Därför måste reglerna ändras så att även småföretagare med enskild firma omfattas av friskvårdsbidraget, säger Boo Gunnarson.

Friskvårdsbidrag är en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter. Företaget betalar ingen moms och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren, men över 5 000 kronor är bidraget skattepliktigt. Den förste januari i år utökades förmånen till att omfatta dyrare sporter som ridning, golf, segling och utförsåkning.

Mer om friskvårdsbidrag hittar du här!