Lotta Stoor tar sparken till jobbet.

”Jokkmokk är bättre än Stockholm”

Samuel Karlsson

Publicerades: 28 mars, 2018

Hon flyttade från Stockholm till Jokkmokk för att satsa på en webbshop med samisk inriktning. Nu kan Lotta Stoor inte tänka sig att bo i storstaden igen. Här berättar hon om sin företagarresa.

”Jag startade butiken ihop med min sambo för fyra år sedan. Vi lärde känna varandra i sameföreningen i Stockholm. Jag hade väl ingen plan att lämna, men för 17 år sedan gick jag en utbildning i sameslöjd, duodji, i Jokkmokk. Sedan blev vi kvar. Nu skulle jag inte kunna tänka mig att bo någon annanstans.

Jokkmokk är en viktig kulturplats för hela Sápmi. Här jobbar vi för oss själva och på vår egen arena. Vi gör som vi vill! Som småföretagare är det lätt att driva företag på en mindre ort. Man är viktig. Vårt lilla företag är en stor del av Jokkmokk. I Stockholm hade vi drunknat i mängden. Och det är lyxigt att slippa problem med parkering och trafik. Här kan vi ta sparken till jobbet halva året.

Egentligen är butiken inte så speciell. Bandvävningsgrejorna – där är vi riktigt stora. Ska man till exempel väva hittar man annars bara jordiga färger på vävgarnet, men vi vill ha våra klara färger. Annars är det vanliga saker som brickor, garn och sjalar och kläder. Fast i våra samiska färger och våra mönster och på ett modernt sätt. Gör vi en snusnäsduk blir det inte paisleymönster utan våra gravyrmönster. Så blir det känsloladdat.

 Vi har gjort sajten på engelska eftersom banden säljer över hela världen. Sedan har vi en egen webbshop för Norge, eftersom det är så krångliga regler för att sälja dit. Men det känns lite larvigt. För oss är ju vi samma land!”

Företag: Stoorstålka AB. Drivs av: Lotta Stoor och Piera Niilá Stålka.
Plats: Jokkmokk.  Startades: 2013. Anställda: 4. Om sättning: 5 miljoner. Läs mer: stoorstalka.com.

Berättat för
Yasemin Bayramoglu