Andning och meditation

Yoga på utomhus blev succé direkt

Samuel Karlsson

Publicerades: 11 maj, 2018

Yoga har varit hett länge. Men i stället för att trängas i en svettig yogasal tar Rebecca Björk kunderna till Jokkmokk för att yoga utomhus med renskinnet som matta.

I Sverige utövar fler än en miljon svenskar yoga i någon form. Det är alltså totalt sett fler som utövar yoga än exempelvis fotboll. 

Rebecca Björk har yogat utomhus i över tio år och det var i samband med att hon utbildade sig till naturturismutvecklare som hon kom på sin nya produkt.

– Samtidigt drev min sambo och jag en camping, men behövde öppna upp för vintersäsongen också. En härlig vinterdag slog det mig att yoga på is vore väl underbart för andra att uppleva. Så blev det en produkt som nu säljs och marknadsförs över hela världen.

Hon startade vildmarksföretaget Active North Camp och det gick snabbt från idé till produktlansering – bara ett år. Förra vintern och våren kördes första säsongen.

– Den blev väldigt hektisk. Det var mycket jobb med marknadsföring och sedan kom alla bokningar direkt. Full rulle med gäster och resor. Gästerna blev glatt överraskade, chockade av att gå på is och det har varit jätteroligt att se. Som att se barn göra något för första gången fast i vuxnas ögon. Många har kanske inte sett en frusen sjö, älv eller hav förr eller gått på snö. Så det är väldigt mycket känslor för dem.

Yoga i Jokkmokk

Första säsongen befann de sig fyra mil norr om Skellefteå, vid Byskeälvens strand. Numera går resorna till Jokkmokk, eftersom flyttlasset har gått hemåt för Rebecca med familj.

Den senaste vintern pausades aktiviteterna, då Rebecca väntat barn och blivit ordinerad att vila. Men hon jobbar ändå för fullt med säsongen 2019.

– Från början trodde jag att marknadsföring skulle vara den största utmaningen. Jag trodde att det absolut svåraste skulle vara att få ut produkten på den internationella marknaden. Men det gick så himla enkelt! Jag är jättetacksam för det. Det är snarare logistiken som är en utmaning – allt förarbete inför att de fantastiska gästerna kommer. Men det är väldigt roligt också.

LÄS OCKSÅ: 25 heta affärsidéer

Besökarna kommer från olika delar av världen, från Frankrike och England bland annat.

– Jag tror att vi har fått så många förfrågningar för att folk i storstäderna som brukar trängas i svettiga yogasalar
utan luft vill komma ut i naturen och stillheten. Det är väldigt rogivande och efterfrågat i dagens karriärsökande och hetsiga samhälle. Kylan gör också sitt – den är väldigt uppfriskande. 

Rebeccas tips: Twista idéer

Det pratas mycket om att tänka utanför boxen, men du har redan mycket i din befintliga lilla box – så gräv där du står. Titta på din fritid, om du har någon, vad uppskattar du? Vad brinner du för? Så gjorde jag – jag älskar att yoga och att yoga utomhus. Hur kan jag utveckla det? Rebecca vill få andra att må lika bra som hon gör ute på isen och snön. Så ta hjärtat nära hjärnan när du spånar.

Följ Rebecca och företagen på Instagram

Företaget: activenorthcamp

Rebecca: rebeccabjork_

Rebeccas inredningsföretag: madebybjork