Superentreprenören Richard Branson.

Superentreprenören Branson: Så gör du succé 2017

Ebba Arnborg

Publicerades: 14 mars, 2017

Han har startat hundratals bolag, grundat Virgin-imperiet och gett ut flera entreprenörsböcker. Här är Richard Bransons bästa råd för hur du skapar en riktig framgång i år. Från hur man charmar ”Millenials” till nyckelingrediensen för att växa.

”Vi på Virgin har startat hundratals bolag. Hur har vi tagit dem från idé till verklighet och sen vidare till framgång?” Den frågan ställer Richard Branson i sin blogg – och avslöjar sina knep. Här har Driva Eget valt ut de bästa råden.

1. Skriv ner en enkel affärsplan
Att ha en klar uppfattning om vad ditt företag kommer att göra och vad det står för är viktigt, menar Branson. Skriv ner ditt syfte och vilka som är dina potentiella kunder. Det behöver inte vara en regelrätt affärsplan, det räcker med en lite mindre formell affärssammanfattning, råder han.

– Ett kort sammanfattande stycke. Och när jag säger kort menar jag det: Jag är känd för att klottra på en servett eller baksidan av ett kuvert.

Skippa krångliga affärsplaner och gå efter Driva Egets snabbversion, svara bara på frågorna här!

2. Testa din affärsidé
Innan du plöjer ner pengar och framför allt tid i ditt företag, är det viktigt att du bevisar att din idé kan fungera. Starta smått, råder Branson, så kan du snabbt gå vidare till nästa idé om din ursprungliga inte visar sig lönsam. Bra sätt att validera din idé innan du drar igång är med hjälp av crowdfunding (läs mer här), tipsar han.

– Vi har gjort detta gång på gång på Virgin. Innan vi öppnade vår första Virgin Records butik på Oxford Street sålde vi skivor via postorder. När beställningarna rullade in och visade att det fanns en marknad för verksamheten tog vi steget till fysisk butik.

Här är bra råd för hur du kan testa din affärsidé! 

3. Nå framgång genom att göra gott
Millenniegenerationen är för närvarande den största på planeten, påpekar Branson. Och, slår han fast: de förväntar sig mer från företag än bara produkter eller tjänster. Ett tydligt syfte kommer att hjälpa er att sticka ut, och nå kunder med samma värderingar, menar han.

– Nystartade företag som sätter sitt syfte i centrum för vad de gör kommer att ha störst framgång 2017. På Virgin anser vi att företag kan och bör vara en god kraft.

Inspireras av andra småföretagare här!

4. Hitta en mentor
Att lära av någon annans misstag och framgångar kan vara ett värdefullt verktyg för att nå framgång i din verksamhet. Så hitta en mentor – välj någon du beundrar, råder Branson.

– Jag har haft många bra mentorer under min karriär. Att hitta en mentor är förmodligen det viktigaste du kan göra när du startar eget.

5. Omkullkasta allt
För att lyckas som ett nytt företag måste du vara disruptiv, menar Branson. Det vill säga hitta en produkt eller tjänst som helt omkullkastar konkurrenterna genom att uppfylla ett tidigare ouppfyllt behov.

– Det är nyckelingrediensen för att öka tillväxten. Som tur är, bidrar explosionen av ny teknik till att det är lättare än någonsin att vara smidig, vig och utmana status quo.

Läs mer om hur du lyckas med disruptiv innovation här!

6. Håll koll på finanserna
Dålig koll på kassaflödet är det största hotet mot nystartade småföretag. Hela 82 procent av amerikanska start-ups misslyckas på grund av det, enligt Branson.

– När vi precis hade startat Virgin var det väldigt nära att banken stängde ner oss på grund av kassaflödesproblem. I slutändan ledde det till att vi var tvungna att sälja Virgin Records för att frigöra pengar så vi kunde göra Virgin Atlantic till en framgång.

Här hittar du expertens råd för ett jämnare kassaflöde!