<![CDATA[]]>

De levererar 900 000 ägg i månaden

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 mars, 2013

Nu är det dags att frossa i ägg. Påsken är en av äggnäringens bästa tider.
Men hos förra årets äggföretagare Thomas och Inger Pettersson är det inte mer hektiskt än vanligt.

Svenskarna konsumerar över 3 000 ton ägg under påskveckan – nästan dubbelt så mycket som annars, enligt siffror från branschorganisationen Svenska Ägg.

Förra året utsåg organisationen Thomas och Inger Pettersson utanför Falkenberg som årets äggföretagare.
Men när påsken stundar har de det inte mer jäktigt än vanligt:
– Nä, hönsen värper lika jämnt under hela året. Så det blir inte extra många ägg, den enda skillnaden är att ägg levereras till packeriet en extra gång denna vecka. Tre istället för två gånger, berättar Thomas Petterson som driver Särestad Agro AB tillsammans med sin fru.

Det var Thomas Petterssons föräldrar som startade äggproduktionen i jordbruksfastigheten för närmare 60 år sedan. Företaget har i dag en anställd förutom ägarparet och på gården finns 34 500 höns. Varje månad blir det cirka 900 000 ägg.

2012 blev de alltså utsedda till årets äggföretagare. I motiveringen från Svenska Ägg beskrevs paret som ett föredöme när det gäller ordning och reda – både ute i stallet och på kontoret där hönsens hälsa och produktionen av ägg dokumenteras. De uppmärksammades också som duktiga på smittskydd och god hygien.

Så vad är hemligheten bakom fina ägg?
– Bra foder och bra vatten. Bra skötsel av hönan så att hon håller sig frisk. Så skyddar vi henne mot smittor utifrån, både luftburna och sådana som kan komma in i stallet. Det ger samma goda ägg varje år, säger Thomas Pettersson.

ÄGG-STRA FAKTA:

  • Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.
  • En normal helg äter svensken i genomsnitt 2,1 kokta ägg. Under påskhelgen ökar snittkonsumtionen till 4,1 kokta ägg.
  • Nästan alla svenskar, 97 procent, äter ägg.
  • I en undersökning om äggkonsumtion och -traditioner svarade flest, 74 procent, att de brukar äta ägghalvor med topping, som majonnäs och räkor, under påsken.

Källa: Svenska Ägg

Läs även: ”De satsar på nischade påskägg”