<![CDATA[]]>

Sågverk blev Årets Företag

Anders Andersson

Publicerades: 22 oktober, 2011

Ett sågverk, som satsar en del av sin stora vinst på en väg i Dalarna, har utsetts till Årets företagare 2011. Per-Erik Andersson på Sveden Trä jublade när han på fredagskvällen fick priset på Företagarnas galafest i Stockholms Stadshus.

Priset fick han för företagets extremt goda utveckling under de senaste nio åren. Hemligheten bakom den höga lönsamheten är att Sveden Trä kontrollerar hela förädlingskedjan från skog till sågning, torkning, sortering, klyvning, hyvling, kapning, målning och till slut försäljning av specialgjorda och målade lister i egen butikskedja.

Men juryn gav honom också priset för företagets engagemang för hembygden Äppelbo i Dalarna. När Vägverket inte ville bygga den väg som behövdes där så gjorde Per-Erik Andersson det:

– Det är klart vi måste ställa upp för bygden. Nu finns det både restaurang och bensinmack vid vägen, sa han och höjde blomsterkvasten i skyn där han stod i Blå halen som förstapristagare

Hans företag har 400 miljoner i omsättning och 125 anställda och övertogs av hans familj. Han fick förstapriset i hård konkurrens med 20 andra framgångsrika företag som funnit regiontävlingar och som var finalister på galamiddagen i Stadshuset.

– Bakom Sveden Träs framgångar står en entreprenör och ägare som är en stark förebild för andra företagare, säger Elisabeth Thand Ringqvist, medlem i juryn för Årets Företagare och vd för Företagarna.

Läs här om juryns tuffa arbete att utse vinnare.

Utmärkelsen Årets Företagare i Sverige delas varje år ut av Företagarna och tilldelas en företagare som visat prov på att vara extra kreativ och företagsam, och som fungerar som en inspirationskälla och förebild för andra företagare.

Andrapriset gick Karima Tice från Stockholm. Hon driver hemvårdsföretaget Aman Care. På tredjeplats i tävlingen kom Sven-Gunnar och Per-Åke Andersson från Smålandsstenar och företaget EAB.

Företagarna har sedan drygt 20 år delat ut pris till Årets Företagare på lokal och regional nivå. För femte året i rad korades nu även Årets Företagare i Sverige. I juryn för Årets Företagare i Sverige 2011 ingick Anders Andersson, chefredaktör och ägare till Driva Eget, Douglas Roos, ordförande Nyheter24, Pontus Schultz, redaktör Bonniers, Ulrika Stuart Hamilton, Entreprenörskapsforum och Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna.

Motivering till förstapristagaren Sveden Trä:
Som förstapristagare i den riksomfattande tävlingen Årets Företagare i Sverige 2011 hittar vi ett företag som verkar inom en traditionell bransch. Det är ett företag som har haft en extremt god utveckling under de senaste nio åren och trots flera lågkonjunkturer inom branschen har man utvecklat och investerat i företaget.
Företagaren och ägaren har satsat helt rätt – han har hela tiden haft kundernas behov för ögonen, varit miljömedveten och satsat på sin personal. Han har även gjort stora insatser för sin hembygd.

Övre blden:

 Tredjepristagaren Sven-Gunnar Andersson, EAB, andrapristagaren Karima Tice, AmanCare, förstapristagarna  Anita och Per-Erik Andersson, Sveden Trä, moderatorn Amelia Adamo och Företagarnas vd  Elisabeth Thand Ringqvist.

Efter prisutdelnigen i Blå Hallen: Tredjepristagaren Sven-Gunnar Andersson, EAB, andrapristagaren Karima Tice, AmanCare, förstapristagarna Anita och Per-Erik Andersson, Sveden Trä.