<![CDATA[]]>

Gödsel viktigare än mjölk för bönderna som vann

Anders Andersson

Publicerades: 24 oktober, 2013

För bönderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö i Vårgårda är det gödseln och inte mjölken som blivit huvudprodukten. För sin biogasanläggning fick de LRFs och McDonalds hållbarhetspris på Elmiamässan i Jönköping – och blev 100 000 kronor rikare.

Bröderna Kullingsjö i Vårgårda Herrljunga Biogas AB var finalister i en tävling om hållbarhet och miljö inom lantbruket. De samlar in gödsel från sin och 32 andra lantgårdar och har en biogasproduktion som motsvarar 2 miljoner liter diesel per år.

  • Börje och Helen Johansson på Hulta Norrgård som har 18 kor, är självförsörjande på el och har involverat en hel byn i kretsloppsarbete. Energibesparingen på gården motsvarar 200 bybors energiåtgång.
  •  Lennart E Bengtsson är VD för Wapnö gård med runt 1 200 mjölkor i ett”konsument- och miljöinriktat lantbruksföretag”.

Böderna Kullingsjö är just sådana ekonomiskt medvetna aktiva företagare som Driva Eget vill skriva om i den nya tidningen Driva Eget – gröna näringar.

– Precis som ni skriver i nya tidningen är bra lönsamhet en förutsättning för att bli framgångsrik. Men det gäller också att ha passion. Vi älskar våra kor, säger Tobias.

Han och brodern är också ett föredöme när det gäller generationsskifte, som många lantbrukare har problem med. När de tog över för några år sedan var det ett konventionellt mindre mjölkgård. Sedan dess har de expanderat kraftigt och satsat på biogas.

– Min bror och jag drar åt samma håll och brinner för det vi håller på med. Det är aldrig några problem.

Prischecken på 100 000 kronor kommer väl till pass.

– Men än vet vi inte om vi satsar på mjuka eller hårda värden, sa de när de tog emot priset på Elmiamässans scen.

Under fredagen kan du träffa Driva Egets Camilla Björkman i LRF Medias monter.

Läs här Anders Anderssons blogg från Elmia-mässan.