<![CDATA[]]>

Tjäna på att ta ut lön som pensionär

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 23 oktober, 2013

Ta ut pension före 66 och lön efter. Anders Andersson gav råd till lantbrukarna på Elmiamässan i Jönköping – och premiärvisade samtidigt nya tidningen Driva Eget – gröna näringar.

Elmia-mässan är Sveriges största lantbruksmässa med 20 000 besökare per år. Det var ett utmärkt tillfälle att premiärvisa vår nya tidning, som fyra gånger om året går ut till 115 000 LRF-medlemmar. Om du är på mässan under torsdag och fredag så passa på att träffa Anders Andersson och Camilla Björkman som är där och presenterar nya tidningen.

Anders Andersson, som i första numret ger ekonomiråd, intervjuades I LRF:s stora monter av Linda Grimstedt på Land Lantbruk, Driva Egets systertidning inom LRF Media.

– Eftersom lön och överskott i en firma ger extra bra jobbskatteavdrag från och med 66 års ålder är det bra att försöka ha pengar kvar i företaget för att som pensionär ta ut 100 000 kr i lön per år. Pension ger däremot inget jobbskatteavdrag, så redan innan 66 är det bäst att ta ut från pensionsförsäkring, sa han

Han gav också rådet att ta ut allmän pension tidigare:

– Den som har enskild näringsverksamhet tar ut all sin allmänna pension vid 62 års ålder eller senare får de sociala avgifterna sänkta till 10,21 procent.

I LRF:s monter severades mjölk och nybakta bullar – och besökarna bjöds på Driva Egets nya gröna tidning. Där fanns bland annat Susanne Lundgren på LRF, som sitter i den nya tidningens redaktionsråd – här på bilden tillsamans med Anders Andersson och 5 000 ex av Driva Eget – gröna näringar.