Listan över de mest anmälda företagen 2021 – dessa är allra värst

Josefin Wallin

Uppdaterades: 20 januari, 2022
Publicerades: 25 januari, 2022
Foto av: Råd & Rön/ Montage: Driva Eget

Varje år gör Råd & Rön en lista över de mest anmälda företagen under året. Driva Eget har pratat med chefredaktören Daniel Kjellberg – och har även listan på de företag du bör se upp med!

När Råd & Rön gör sin så kallade ”skamlista” så utgår man från de mest anmälda företagen till Konsumentverket. Anmälningar som inkommit till Konsumentverket där man också öppnat upp ett ärende mot företaget i fråga. Driva Eget har pratat med Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg som kommenterar listan över de mest anmälda företagen.

– Den här listan speglar en stor frustration och missnöje från många konsumenter med några av de stora telekom-bolagens kundtjänster, framför allt Telias. Våra läsare har vittnat om situationer där de plötsligt fått problem med sina fakturor och därefter hamnat i evighetslånga, återkommande och också fruktlösa kontakter med bolagets kundtjänst, berättar han.

Efter att listan publicerats har många hört av sig med med egna vittnesmål. Gensvaret har också varit stort, vilket indikerar att det är många som stöter på problem med oseriösa eller dåligt hanterade företag.

– Flera av de aktuella bolagen har medgett att de har haft problem och svarat oss att de nu också har vidtagit åtgärder för att komma till rätta med dem. Detta är så klart positivt och leder förhoppningsvis till en bättre situation för deras kunder framgent, förklarar Daniel Kjellberg.

Det är nedslående att det här tillvägagångssättet uppenbarligen fortsätter att fungera och därför viktigt att det uppmärksammas så att ingen förleds att betala för något man varken ville ha eller behövde.

Daniel Kjellberg till Driva Eget

Svenskt fordonsskydd toppar listan

Överst på ”skamlistan” finner du Svenskt fordonsskydd. Med närmare tusen anmälningar är det också en placering som kan tyckas vara väl befogad. Orsaken till detta uppges vara att deras erbjudande om förlängd fordonsgaranti snarare ser ut som en faktura – än ett förutsättningslöst erbjudande. Ett av flera fenomen som återkommer år efter år när listan tas fram.

– Ja, listan innehåller också flera återkommande fenomen som tyvärr fortsätter att dyka upp med jämna mellanrum. Den toppas i år av Svenskt Fordonsskydd, ett företag som också varit med tidigare. Många har nog själva fått det här företagets utskick om garantier i sina brevlådor. Problemet är att de är bedrägligt lika fakturor många luras att tro detta är något man måste betala, trots att det går alldeles utmärkt att slänga dem rakt i papperskorgen, säger Daniel Kjellberg.

De mest anmälda företagen – hela listan

1. Svenskt fordonsskydd (934 anmälningar)

2. Telia (513 anmälningar)

3. Bilprisinfo (325 anmälningar)

4. Tele2 (263 anmälningar)

5. Allente (252 anmälningar)

6. SAS (214 anmälningar)

7. Telenor (205 anmälningar)

8. Viaplay (186 anmälningar)

9. Bilkontroll (168 anmälningar)

10. Viasat (135 anmälningar)

Källa: Råd & Rön

Att generellt vara uppmärksam och att alltid unna sig lite extra tid till research innan man exempelvis betalar för ett fakturalikt erbjudande man fått i brevlådan, eller gör en extra koll innan man nappar på ett till synes gratis erbjudande exempelvis en bilvärderingssajt är viktigt för både enskilda konsumenter och företagare.  

Daniel Kjellberg, Råd & Rön.

Mer läsning?