<![CDATA[]]>

Fem appar för att maxa avdragen

Daniel Lagerqvist

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 11 januari, 2016

Sluta oroa dig inför deklarationen och satsa på att maxa avdragen istället. Med hjälp av fem appar kan du på ett enkelt sätt vända oro till framgång.

Att deklarera har de senaste åren förenklats avsevärt och privatpersoner utan ändringar kan via sms, sajt eller app göra klart allt på 60 sekunder. Företagare med avdrag för representation, arbetsplats i bostaden och annat har helt andra krav på sig och genast blir det krångligare.

Men det finns hjälp att få. Tack vare den digitala utvecklingen finns det en uppsjö av appar som kan  underlätta din deklaration.

Findity är ett av alla företag som släppt appar som gör det enklare för dig som företagare att hålla koll på dina pengar och papper.

Evelina Fredriksson

Evelina Fredriksson

– Vår app förenklar för företag och sparar mycket tid och pengar. Du gör allt på en gång och slipper sitta med allt i slutet av månaden eller året.  Kanske fyller du i reseutlägg på tåget hem, tid som du annars inte skulle utnyttja. Dessutom är allt enkelt att utföra med menyer som gör att du egentligen inte behöver vara bra på bokföring, säger Evelina Fredriksson, Customer Sucess Manager på Findity AB som har tagit fram appen Company Expense.

Här är fem appar som hjälper dig att maxa avdragen

(apparna är gratis och finns till iOS och Android)

Sparakvittot
Vem har inte desperat letat efter kvitton de sista timmarna inför deklarationen? Med Sparakvittot slipper du den gamla pappersvarianten genom att enkelt fotografera av och spara i appen. Du kan dessutom få elektroniska kvitton från de butiker som är anslutna till systemet.

Reseräkning
Milersättning för bil, traktamenten och reseräkningar är en stor del av deklarationen för en företagare och hens anställda. Med appen Reseräkning från Screen Interaction kan du enkelt fylla i var du rest och vilka utlägg du har haft, som sedan sammanställs i rapporter.

Skatteverket
Självklart är Skatteverkets app ovärderlig när du ska deklarera och hålla kolla på avdrag. Här kan du dessutom se ditt skattekonto samt köparintyg för till exempel rot- och rutarbeten.

Qbis Tid
Som egenföretagare finns det flera skäl att logga hur mycket du jobbar. Inte minst för att hålla koll på timarvode om du är konsult eller jobbar i projekt. Men det kan också vara bra inför deklarationen när du till exempel ska göra avdrag för arbete i hemmet som kräver arbete i firman minst 800 timmar/år. För dig som har företag på deltid bredvid anställning kan Time Logger hjälpa dig att hålla koll på timmarna.

Company Expense
Hanteringen av representation är ett av avdragens allra snårigaste områden. Det finns olika nivåer för olika sorters representationer och dessutom kan momsavdragen kännas krångliga att förstå. Med Company Expense matar du enkelt in representationen, vilka som deltagit och vad ni gjort och sen räknar appen ut hur stort avdraget blir. Dessutom finns en massa andra bra digitala funktioner för at hålla koll på dina utlägg. Appen är gratis att ta hem och fri att testa i 30 dagar (senare ca 99 kronor per månad och användare).