<![CDATA[]]>

6 tips för lättare bokföring

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 14 mars, 2014

Säg bokföring och många företagare får ångest. Men det behöver inte vara så knepigt. Civilekonomen Peter Reivall ger här sex praktiska tips så att din bokföring blir lättare.

Gå Peter Reivalls grundurs i bokföring direkt i din dator eller surfplatta här.

1. Vänta inte.
– Investera omgående vid företagsstarten i en bokföringskurs. I början har du få verifikationer, kvitton alltså, och tidsåtgången blir minimal. Det är en lönsam investering i kunskap för dig och ditt företag, säger Peter Reivall på Saldosystem som är lärare, civilekonom och kursledare.

2. Välj rätt utbildningsleverantör.
– Då din tid är dyrbar väljer du givetvis den utbildningsleverantör som på kortast tid ger dig den kunskap som du efterfrågar och behöver. Var noga med att du får en generell kunskap som inte låser dig till ett visst bokföringsprogram. Det handlar oavsett program i grunden om samma gamla 700-åriga system. Kontrollera även saker som garantier, support och referenser hos leverantören.

3. Kom igång direkt!
– Kom över tröskeln, det initiala, ja, kom igång direkt med din bokföring. Första veckan eller månaden tar bokföringen lång tid, den andra halveras denna tid och så vidare. Det är normalt ”samma” löpande bokföring vecka efter vecka, månad efter månad. Snart räcker en timma per vecka för hela din administration.

4. Förenkla – och använd sunt bondförnuft.
– Samla till exempel kvitton gällande småutgifter till en månadsrapport. Lyssna inte på de som vill komplicera på detaljnivå och göra din arbetsbörda tyngre. De är ute efter din plånbok och skräms inte sällan med ”staten eller skattemyndigheterna”.

5. Ta fram ett periodbokslut.
– När du har skaffat dig rätt kunskap tar du sedan på tio minuter fram ett periodbokslut. Du vet då vad du kan ta ut i lön den aktuella månaden. Resultatet är bokföringens yttersta syfte.

6. Rådfråga och skaffa gärna en mentor.
– Ett sista tips på vägen är att rådfråga praktiskt verksamma och kunniga företagare och skaffa dig med fördel en mentor.

Tipsen kommer från Driva Egets webbkurs Bokföring lättare än du tror, som läraren och civilekonomen Peter Reivall på Saldosystem håller. Läs mer och beställ kursen här!