<![CDATA[]]>

Dags att se över dina PPM-fonder

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 30 januari, 2014

700 000 svenskar tar hjälp av rådgivare för att själva slippa byta fonder i premiepensionssystemet. Men snart är den möjligheten förbi. Från och med den 20 februari är det nya regler. Påverkas du?

Fram till den 20 februari har du kunnat göra fondbyten inom PPM med hjälp av en pin-kod. Men den möjligheten försvinner. De nya reglerna säger att du måste göra dina fondbyten med hjälp av bank-ID eller e-legitimation.

– Därmed är det inte längre möjligt för PPM-rådgivare att göra massfondbyten åt sina kunder, säger Mattias Fellenius på jämförelsesajten Pensiono.se.

– Premiepensionsmyndigheten har länge velat sätta stopp för PPM-rådgivare som gjort massfondbyten inom PPM. De har nu lyckats med detta.

Han uppmanar alla som använder en PPM-rådgivare att se över sina fonder.

– Vissa PPM-rådgivare har valt att starta en egen fond och placerar kundernas pengar i den. Dessa fonder bör man som sparare granska extra hårt då få av dem presterat bra och är värda den avgift de tar ut, säger Mattias Fellenius.

När Pensiono frågade 2 000 av sina kunder om de önskar hjälp med fondval inom PPM eller inte svarade 38 procent att de önskar hjälp med PPM-val.

– Jag blev förvånad över att det var så många. Min uppfattning är att de som använder vår tjänst har god kunskap om avgifter och fonder. Urvalet kanske inte är representativt för svenska folket men detta ger ändå en fingervisning varför 700 000 svenskar har valt att betala för PPM-rådgivning.

HUR HAR DU GJORT MED DITT PPM-VAL? Kommentera!