<![CDATA[Foto: Istock]]>

De vill att du ska dricksa till dig din pension

Publicerades: 3 juni, 2016

Företaget Nowo har tagit fram en ny mobilapp och ett betalkort för att få fler att pensionsspara automatiskt genom den vardagliga konsumtionen. Användaren sätter själv nivån som varje vecka förs över till en pensionsfond.
– Det är ett sätt att dricksa till sig själv, säger företagets VD Sven Estwall.

Driva Eget skrev senast i går om att få småföretagare tänker på sin pension, enligt en ny undersökning.

Nowos grundare Andreas Bonnier har bott utomlands under många år och när han återkom till Sverige uppfattade han en osäkerhet kring pensionssparande bland både privatpersoner och företagare. Samtidigt såg han hur många unga personer obekymrat drog sina kort i barer och butiker.

Han ville ta fram ett enklare sätt att pensionsspara varje gång man använder sitt betalkort. Resultatet blev Nowo (som i no worries, inga bekymmer).

Sven Estwall.

Sven Estwall.

– En användare bestämmer i appen hur stor andel som ska slussas vidare till sparandet. En nivå på fem procent innebär 50 kronor vid det enskilda köpet om till exempel en jacka kostar 1 000 kronor, säger företagets  VD Sven Estwall som tidigare har varit chef för Visa och Mastercard i Norden.

I appen kan man se hur en månatlig sparpeng utvecklas över tid med en förväntad avkastning. Än så länge krävs bolagets eget betalkort för att använda tjänsten och pengarna slussas till den förbestämda fonden Nowo fund som förvaltas av Alfred Berg Kapitalförvaltning. En större valfrihet till exempel inom ramen för ett investeringssparkonto (ISK) finns alltså inte i nuläget.

Läs mer: Anitha Schulman sparar med Nowo

Nowo-kortet och -appen.

Nowo-kortet och -appen.

– Hela idén är att det ska vara enkelt att sätta av till pensionen och ett större utbud kan upplevas som ytterligare en sak att ta ställning till. Men vi utesluter inte att bredda vart pengarna tar vägen i framtiden, säger Sven Estwall.

Enligt bolaget finns det ett stort intresse bland användare och framöver hoppas man på ytterligare feedback och att växla upp verksamheten.

– Det finns en stor rörlighet på arbetsmarknaden och då kan det här vara ett konstant sparande oavsett arbetsgivare, säger Sven Estwall.