<![CDATA[]]>

Hitta rätt i bokföringsdjungeln

Anders Andersson

Publicerades: 29 mars, 2011

Dags att skaffa nytt bokföringsprogram? Då har du en del att tänka på. I Driva Eget listar vi 25 olika leverantörer av bokföringsprogram och berättar vad du behöver tänka på vid köpet. Här är ett smakprov.

Det är inte många som startar eget bara för att de älskar bokföring. Men att ha ordning på siffrorna är en förutsättning för att lyckas som företagare. Att välja rätt bokföringslösning är då en bra början.

Det lättaste och också dyraste sättet är förstås att låta en redovisningskonsult sköta den löpande bokföringen. Men det är inte bara en kostnadsfråga. Bokför du själv får du på köpet grepp över din ekonomi – du upptäcker onödiga kostnader, du kan jämföra mellan vad olika kunder får betala och du vet ständigt hur bra eller dåligt företaget går.

Med dagens lätthanterliga bokföringssystem är det också lättare än många tror att sköta bokföringen. Väljer du att göra jobbet själv finns det i princip två varianter att välja på – en webbaserad onlinelösning, ibland kallad molnlösning, eller ett traditionellt bokföringsprogram för din Pc eller Mac. Båda varianter har sina styrkor.

Fredrik Dahlberg på Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF, ger rådet till småföretagaren är att välja ett program som kan ”prata” med andra program. I praktiken betyder det att programmet ska stödja den svenska standarden SIE.

– Genom SIE kan man när som helst skicka över sina inmatade verifikationer till ett annat redovisningsprogram. Detta är viktigt ur många synvinklar. Man kanske någon gång vill byta sitt redovisningsprogram, eller ha hjälp med bokslut och deklaration av en redovisningskonsult. Då är det smidigt och ibland helt nödvändigt att programmet stödjer SIE, säger Fredrik Dahlberg.

Fråga dig detta innan du köper ditt program:

1. Hur mycket kan du om bokföring?
2. Hur många håller på med din bokföring?
3. Vad ska programmet prestera?

I Driva Eget nr 1/2011 har vi ett 4-sidigt reportage om bokföringsprogram. Där kan du bland annat läsa om:

  • 25 olika leverantörer av bokföringsprogram och en ingående beskrivning av ett urval av dessa.
  • Råd och tips om vad du bör tänka på innan du väljer program.
  • Plus och minus med webbaserad bokföring, som alltfler väljer idag.