<![CDATA[]]>

Max startade eget – för pensionen

Ingrid Kindahl

Publicerades: 16 november, 2017

Max Rettig har drivit eget i två år. Pensionsreglerna var en av orsakerna till att han sa upp sig från landstinget. Kanske flyttar han till Portugal om några år.

Max Rettig är läkare och hyr ut sig själv till olika landsting. Han har valt att ha eget aktiebolag. Som hans arbetsmarknad ser ut nu behöver han inte ha något bemanningsbolag för att vara säker på att få jobb.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du ångest inför pensionen

Och så är det bättre pensionsregler om man pensionssparar i aktiebolag jämfört med att få tjänstepension från landstinget, resonerar han. Det är viktigt för Max, för när han fyller 65 vill han ha friheten att eventuellt flytta till Portugal. Dit är det åtta år kvar.

– Jag har alltid haft ett intresse för pensionssparande. Exempelvis har jag lyckats bra med att placera min premiepension, bättre än genomsnittsspararen. Det har sporrat mig att fundera kring tjänstepensionen också. Jag sätter in så mycket jag kan, säger han.

LÄS OCKSÅ: Tre frågor till dig som inte vill pensionsspara

Portugal lockar med sina generösa regler för pensionärer. Där är tjänstepension som är intjänad i aktiebolag skattefri, medan tjänstepension som har intjänats i landsting är beskattad med 20 procent. Än så länge – finansminister Magdalena Andersson har meddelat att hon ska se över reglerna.

Max har varit i Portugal och tittat på bostäder och även funderat på Thailand. Men det ligger allt för långt borta.

– Jag har tid att fundera. I varje fall måste jag vänta i fem år, då min yngste son fyller 18 år.

Skatteverket godkänner sällan att man får flytta ut från Sverige och bli skattebefriad om man har kvar omyndiga barn här.

Under tiden fortsätter Max att pensionsspara så mycket han kan, och försöker placera pengarna så klokt som möjligt. Just nu satsar han på småbolagsfonder.

  • Namn: Max Rettig.
  • Ålder: 53 år.
  • Bor: Tibro.
  • Gör: Läkare.