<![CDATA[]]>

Nu blir det både lättare och billigare att låna

Anders Andersson

Publicerades: 2 juli, 2009

Riksbankens oväntade räntesänkning betyder att det både blir billigare och lättare att låna för både företag och villaägare. Reporäntan har halverats till 0,25 procent och bankerna får låna av riksbanken till 0,4 procent.

Läs Anders Anderssons kommentar  här.

Minst lika viktig som reporäntesänkningen från 0,5 till 0,25 procent var detta nya lånerbjudande från Riksbanken till bankerna:

  • Bankerna får löfte att låna hela 100 miljarder till en fast ränta på 0,4 procent med en löptid på 12 månader. Bankerna slogs om att få del av de pengarna och i augusti var pengarna  slut.

I princip innebär detta två saker:

  1. En garanti för att reporäntan kommer att ligga på 0,25 procent under det närmaste året.
  2. Att Riksbanken vill få bankerna att låna ut mer till både för företag och hushåll. Om bankerna parkerar sina pengar hos Riksbanken i stället för att låna ut dem ska de straffas med att betala 0,25 procent på de pengarna.

För alla experter kom riksbankens besked oväntat, men många är positivt överraskande:

– Det här var ett bra beslut. Min prognos har legat nära Riksbankens besked, och jag tror svensk ekonomi behöver en lägre ränta, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Budskapet är väldigt tydligt. Riksbanken är inte nöjd med ränteläget och vill att räntan ska ned, säger han.
 

Aktörerna på räntemarknaden hade prissatt en höjning av ränteläget inom det kommande året och nu får de mer eller mindre ett löfte från Riksbanken om att det inte blir några höjningar. 
 

Riksbanksbeskedet slår igenom direkt på bolånen hos de flesta låneinstitut:

  • SSAB sänker från och med fredagen sina boräntor med mellan 0,04 och 0,26 procentenheter. Ett tvåårigt lån får en ränta på 2,85 procent och ett femårigt lån får en ränta på 4,73 procent. Tremånadersräntan blir 1,84 procent.
  • Swedbank sänker från och med fredagen sina boräntor med 0,15 till 0,30 procentenheter. Ett tvåårigt lån får en ränta på 2,80 procent och ett femårigt lån en ränta på 4,65 procent. Tremånadersräntan blir 1,80 procent.
  • Nordea sänker tremånadersräntan med 0,15 procentenheter till 1,79 procent. Övriga räntor lämnas orörda, enligt ett pressmeddelande från Nordea. Bankens tvååriga lån har en ränta på 2,82 procent och räntan för ett femårigt lån ligger på 4,62 procent.
  • Länsförsäkringar sänker alla sina boräntor med 0,3 procentenheter. Tremånadersräntan hamnar på 1,75 procent och tvåårsräntan skrivs ned till 2,7 procent. Räntan för ett femårigt lån hamnar på 4,5 procent.

Hitta billigaste lånet här.