<![CDATA[]]>

”Nu vänder vinsterna uppåt!”

Camilla Björkman

Publicerades: 14 maj, 2014

Det var aktieexperten Peter Malmqvists glada tillrop på Driva Egets placeringskväll på tisdagen i Stockholm. Drygt 180 investeringssugna företagare kom och lyssnade på placeringsråd från honom, Anders Andersson och andra experter.

Kvällen började med Anders Andersson som gav några grundråd kring hur företagare kan placera sina pengar.

– Många engagerar sig mycket i att placera sina privata pengar, men företagets låter man ligga på en bank med dålig ränta, sa han.

Han gav rådet till aktiebolagsägare att kapitalförsäkring är bättre än vanligt sparande om man räknar med att fonderna stiger med mer än 2 procent per år. För de privata pengarna är nu oftast investeringssparkonto (ISK) bäst. Företagare med enskild firma kan däremot inte investera företagets pengar i fonder och aktier:

– Här gäller det att få bästa möjliga bankkonto, sa Anders Andersson och rekommenderade att jämföra räntor på driva-eget.se/konton.

Ett sätt att placera pengarna är med det nya investeraravdraget, som sänker skatten med 15 procent av insatt kapital.

– Nackdelen är att pengarna måste stå inne i fem år, sa Anders Andersson.

Han argumenterade också för att  sprida riskerna genom att ha olika sorters placeringar och sätta in pengar vid olika tillfällen. Se hans presentationsbilder i länken sist och i artikeln här.

Efter pausen analyserade aktieexperten Peter Malmqvist konjunkturen:

– Vinsterna vänder uppåt. Det går bra nu! Alla ni som sitter här kommer att vara rikare om ett år än ni är idag. Men många aktiebolag har en väl hög värdering, sa han och visade en kavalkad av diagram för att styrka vad han sagt.

Men han pekade också på orosmoln – hög värdering för bolagen och oro för vad som ska hända i  Ryssland och Ukraina.

Fler talare under kvällen var:

  • Jonas Silfverschiöld på Baltic Forest, som talade om investeringar i baltisk skog med investeraravdrag.
  • Mattias Ekvall från Brummer & Partners, som bland annat gav råd kring hur man kan tänka kring pensioner och presenterade deras hedgefonder.
  • Niclas Hellberg på Pensiono, som visade hur nio av tio svenskar kan spara in på pensionsavgifter genom att byta försäkringsbolag.
  • Per Axelsson på Lannebo Fonder som berättade om Lannebos framgångsrika småbolagsfond.
  • Mikael Sandström och Jonas Eklund från Cicero Fonder som talade om strategin bakom sina fonder.

Här kan du ladda ner Anders Anderssons powerpointpresentation. Sist ligger Peter Malmqvists två viktigaste diagram: ett som visar att konjunkturen vänt uppåt, ett som visar att värderingarna av svenska bolag (p/e-talen) är rätt hög.

DSC_0121 DSC_0115

DSC_0110 DSC_0111

DSC_0116 DSC_0112

I pausen minglade glada besökare med sponsorerna.