<![CDATA[]]>

Så hittar du rätt affärsidé – och ökar din vinstchans

Anders Andersson

Publicerades: 7 maj, 2009

Det står 100 000 kr på spel, och det gäller naturligtvis för dig att försöka vinna Driva Egets nya tävling Affärschansen. Här är tips som ökar chansen att  hitta rätt affärsidé och vinna tävlingen.

Här kan du anmäla dig till tävlingen. Hur det än går i tävlingen så vinner du ändå erfarenhet och får inspiration genom att delta i den. Tävlingen kan få dig att på ett rätt sätt tänka igenom din idé.

Frågorna du ska svar på vid anmälan är viktiga för dig själv när du ska gå från idé till lönsam verksamhet i ett företag. Här får du sju bra råd av Anders Andersson om hur du ska tänka för att öka chansen att lyckas med en affärsidé – både i tävlingen och i verkligheten.

 

  1. Tänk på ett av två sätt. Det finns två sätt att tänka för att få framgång med idén i ett företag – att hitta på något helt nytt eller att utgå ifrån en beprövad idé som du gör smartare, mer kostnadseffektiv, mer lönsam eller mer kundvänlig.
  2. Brainstorma. Ta vara på kreativiteten hos dig, din familj och dina vänner. Ett bra sätt att komma på något bra är att brainstorma – att samla ett gäng i en avspänd miljö och utan hämningar och tidskrav kasta upp idéer som förfinas av de övriga i gänget.
  3. Tänk brett. Fastna inte i samma spår när ni diskuterar idéer. Kör i nya spår när ni fastnat. Vänd på problemet. Tänk nytt och konkret. Begränsa er inte bara till nya prylar. Bra och annorlunda tjänster kan också bli affärsidéer både i tävlingen och i företagsvärlden.
  4. Fundera över behovet. När idén är kläckt gäller det att komma med invändning. Finns det verkligen tillräckligt stort behov för idén? Varför behöver de som finns i målgruppen det du hittat på? Finns det tillräckligt många kunder?
  5. Kolla konkurrenterna. Vad finns det för liknande produkter och tjänster? Hur klarar sig konkurrenterna? På vilket sätt skiljer sig din idé från den konkurrenterna har?
  6. Fundera över lönsamheten. Vad är kunderna villiga att betala? Räcker det för att du ska bli några pengar över till dig själv? Under ett par inkörningsår kan du stå ut med dålig lönsamhet, men därefter måste du kunna börja tjäna pengar.
  7. Fundera inte för mycket. Det är viktigt att göra affärsplan, budget och marknadsplan. Men lägg inte ned för mycket tid på det. Kör igång när du har kunder som betalar vad du begär. Börja i liten skala, förfina affärsidén under hand och höj tempot när du ser att det fungerar.
     

Läs mer här:
Testa dig själv och din affärsidé här

Se här om du passar som egenföretagare