<![CDATA[]]>

Så många småföretagare tänker inte på sin pension

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 11 september, 2020
Publicerades: 2 juni, 2016

Småföretagare är dåliga på att avsätta till sin pension – vilket kan ge jobbiga konsekvenser på sikt. Experten tipsar hur du kan tänka.

I samarbete med Sifo har Swedbank gjort en färsk undersökning om företagare och deras sparande. I undersökningen deltog 1000 företagare.

Undersökningen visar att det är angeläget att företagare utan anställda kommer igång och sparar till sin pension. Knappt hälften, 46 procent, av företagarna gör det inte i dag och då kan man bara förvänta sig att nå cirka 50-60 procent av lönen när det är dags för pension. I vissa branscher är andelen ännu högre.

Fredrik Jutnäs Swedbank 5472x3648

Fredrik Jutnäs, företagsekonom för Swedbank och Sparbankerna. Foto: Pressbild

– Andelen som inte sparar till sin framtida pension är också högre bland de som driver sitt företag som enskild firma och något lägre bland de som driver det som aktiebolag, berättar Fredrik Jutnäs, företagsekonom för Swedbank och Sparbankerna i ett pressmeddelande.

Bland de som ändå sparar till sin pension är det lika många som sparar i tjänstepension eller pensionsförsäkring som i annat långsiktigt sparande.

Läs mer: Här är småföretagare sämst på tjänstepension

– För privatpersoner har avdragsrätten för pensionssparande slopats, men företagare har fortfarande den möjligheten. Företaget får sätta av upp till 35 procent av sin lön, med ett tak på avsättningen på tio prisbasbelopp (ett prisbasbelopp är 44300 kronor 2016, reds. anm.). Det är en bra möjlighet för företagaren att spara till sin pension, säger Fredrik Jutnäs.

Nio procent bland svarande företagare med aktiebolag och fyra procent bland de med enskild firma uppger att de har sitt företag som pensionssparande.

Men enligt Swedbank kan det finnas en fara i att förlita sig på sitt företag som pensionssparande – dels finns det en risk att man är beroende av att sälja sitt företag vid en given tidpunkt, när man ska gå i pension, dels kan man ha en övertro till företagets värde.

De vanligaste orsakerna till att man inte sparar till sin pension är att man inte har råd och att man tycker att det är kort tid kvar till dess man planerar att gå i pension. Andelen som inte har råd är högre bland de med enskild firma än de med aktiebolag.

Läs mer: Därför ska du ta ut pension vid 61 

Av undersökningen framgår också att de som driver företag inom service och handel respektive omsorg och hälsa tar ut lägre löner än de som bedriver konsultverksamhet eller är verksamma inom tillverknings- och byggbranschen.

Fredrik Jutnäs tre tips till företagare:

  1. Tänk på att ta ut en lön upp till brytpunkten för statlig skatt, 37 000 kronor per månad, om du har möjlighet. Den allmänna pensionen bygger på din arbetsinkomst, inte din kapitalinkomst.
  2. Betala in till tjänstepension. Inbetalningen är avdragsgill för företaget och du tryggar pengar till din pension.
  3. Om dina avsättningar (max tio prisbasbelopp) till tjänstepension i slutet av året inte uppgår till 35 procent av inkomsten kan du med fördel göra en extrainbetalning om ekonomin i företaget tillåter det.

Läs mer: De vill att du ska dricksa dig till din pension

Bonus: Så skapar du en trygg företagarekonomi – med Sarah Lindholm

En gång för alla går vi igenom hur du skapar en trygg ekonomi som företagare. Tillsammans med Swedbanks Sarah Lindholm, som har hjälpt massor av företag med dessa frågor, går vi bland annat igenom:

Vad lär jag mig i poddavsnittet?

  • Vilka försäkringar du och ditt företag borde ha.
  • Hur du minskar den ekonomiska risken.
  • Fördelar och nackdelar med AB och enskild firma.
  • Hur du får ordning på pensionen.
  • Vilka juridiska dokument varje företagare borde upprätta.
  • Hur du får en riktigt bra relation med banken och mycket mer.

Lägg till avsnittet på din spellista!
Lyssna direkt här nedanför eller spara avsnittet på din favoritplattform för poddar. Klicka här för att välja Apple Podcast, Spotify eller Acast.