<![CDATA[]]>

Så skyddar du dina pengar Anders ger råd

Anders Andersson

Publicerades: 14 januari, 2009

Hur ska jag skydda mina pengar under finanskrisen? Anders Andersson ger här lugnande råd om hur du bäst klarar bankkontot, lånen och fonderna.

Bankernas problem handlar inte om att de riskerar att gå omkull. Däremot har Swedbank och några andra banker haft tillfälliga problem med att kunna låna tillräckligt med pengar från andra banker. Men riksbanken har nu ökat sin utlåning till bankerna. Skattebetalarna förlorar inget på det, eftersom bankerna ska betala tillbaka pengarna med ränta till riksbanken.

Det värsta som kan hända med bankerna är nu att deras aktiekurser rasar ännu mer.


Finanskrisen påverkar nu bolånen, banksparandet och fonderna på detta sätt:

1. Bolånen
Bankernas problem har gjort att skillnaden mellan statens och bankernas ränta är större än på läge, på grund av osäkerheten i banksystemet. Fortsätter oron kan det bli ytterligare höjningar av boräntan.

Eftersom allt tyder på att riksbanken sänker räntan  ytterligare känns rörlig ränta ändå som det bästa alternativet.

Hitta bästa låneräntan här.

2. Sparkontopengarna
Mitt bestämda råd är att du ska låta pengarna stå kvar på banken tills du behöver dem. De är i säkert förvar, och ett bra bankkonto har faktiskt varit den bästa sparformen under 2008.

Hitta bästa kontoräntan.


3. Aktiefonderna
I osäkra och panikartade läge som det vi nu ser gäller det att försöka ta det lugnt. Men se över ditt totala sparande. Om du då finner att du har en stor andel aktier och aktiefonder och är pessimistisk om framtiden så sälj en liten del.

Men ingen vet om botten nu är nådd för aktiekurserna. Kurstrenden kan fortsätta nedåt, men optimisterna kan också snabbt ta kommandot på världens börser och då kan kurserna snabbt vända upp. Förmodligen kommer det att bli kraftiga svängningar både uppåt och nedåt den närmaste tiden.

Om du har stora lån med en högt belånad bostad finns det dock argument för att du ska sälja lite fonder eller ta ut sparkontopengar och använda pengarna för att amortera av lånen. Om bostadspriserna rasar ytterligare kan nämligen banken tvinga dig att amortera.


Avbryta inte månadssparandet i fonder. Att varje år spara ett visst antal hundralappar i aktiefonder under många år är ett utmärkt sätt att spara. Ibland köper man fondandelar dyrt, ibland billigt. Om du håller på så i 15-20 år är jag övertygad om att detta är en bättre sparform än bankkonto, även om du sparar under så dystra tider som de vi nu har.