Se upp för Call Home

Anders Andersson

Publicerades: 15 december, 2008

I Driva Egets marsnummer skrev vi om hur småföretagare luras av fakturaskojare. De lurar småföretagarna att säga ja i telefon. Fakturorna som de sedan skickar passar de ofta på att skicka i semestertider när ägaren eller företagets ekonomichef kan vara borta.

De allra fräckaste skickar fakturor utan att ens har ringt i förväg. På Svensk Handel får man varje år många anmälningar under sommaren.

– Vi vet att fakturaskojarna då har högsäsong, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Företaget Call Home i Nacka är det senaste bland de företag som Svensk Handel varnar för i sin som finns här.

Nu när många företagschefer är på semester skickar Call Home ut krav på 7 919 kr till tusentals småföretag.

Många småföretagare undrar då vad det egentligen är för erbjudande de fått. De ser ut som en faktura på en tidigare beställning, men någon beställning har aldrig gjorts. Riktigt vad de ska få för pengarna framgår inte klart ? det talas om ip-telefoni, växeltelefon och säkerhetssystem.

När de som fått erbjudandet har försökt ringa har de alltid möts av en telefonsvarare, och några svar på mejl har de heller inte fått.

Konsumentorganisationen Cint varnar för företaget och har tagit reda på att bolaget startades i april och ska syssla med spelverksamhet.

Call Home uppfyller alla de stränga kraven för att hamna på Svensk Handels varningslista ? att utskicket är vilseledande och liknar en faktura och att massutskick med anonymiserade avsändare görs mitt i semestern.

Dick Malmlund på Svensk Handel har ett bestämt råd till dem som tar emot den här typen av erbjudanden:

– Betala aldrig fakturor som du inte vet bakgrunden till. Var extra försiktig om den som fakturerar inte finns med i listan över dem som tidigare fått betalningar över internet från ditt företag.