<![CDATA[]]>

Småföretagare vinnare och förlorare i flygkaoset

Camilla Björkman

Publicerades: 19 april, 2010

Askmolnet från Island påverkar mängder av företagare som inte kan komma hem till sina företag eller frakta varor till och från utlandet. Men för vissa småföretagare har flygkaoset gett en skjuts i affärerna.

Vulknautbrottet vid glaciären Eyjafjallajökull på Island är ett hårt slag för Sveriges företagare. När mängder av flyglinjer stänger drabbar det många småföretagare som inte kan komma hem till sina företag, eller frakta varor till och från utlandet.

Enligt Henrik Littorin på Swedavia, före detta Luftfartsverket, kostar flygstoppet Sveriges industri en miljard kronor – per dag.

– Svenskt näringsliv arbetar med mycket korta ledtider för sina insatsvaror och reservdelar. Dessa just-in-timeleveranser gör att de är oerhört beroende av att transporterna fungerar dagligen, säger han till DN.se.

Men för vissa småföretagare har askmolnet – och flygkaoset – gett en skjuts i affärerna.

– Olika branscher drabbas olika hårt, men för vissa, till exempel en del åkerier, biluthyrare och andra transportföretag kan det till och med kortsiktigt vara gynnsamt, säger Företagarnas chefekonom Lars Jagrén.

Familjeföretaget Åkeri N O Nilsson i Trelleborg, som transporterar varor i Sverige och Europa, är ett av de företagen. Enligt VD Thorsten Nilsson har de fått ett tillfälligt uppsving på grund av flygkaoset.

– Vi har fått fler förfrågningar av företag som nu inte kan transportera sina varor med flyg. Och nu senast skickade vi en minibuss till Barcelona för att hämta passagerare som inte kom hem med flyget, säger han till Driva-eget.se och tillägger:

– Jag är helt övertygad om att det kommer att bli mer förfrågningar framöver.