<![CDATA[]]>

Småföretagarens bästa bankkonto

Anders Andersson

Publicerades: 19 juni, 2014

Om du har enskild näringsverksamhet kan du bara placera dina pengar på bankkonto. Men då gäller det att hitta bästa räntan. Här får du hjälp att hitta bästa bankkontot för småföretagare. Ofta gäller det då att byta bank.

För mindre belopp och pengar som ska användas för att betala fakturor spelar det inte så stor roll om räntan är nästan obefintlig. Men för större belopp som ska vara kvar länge i företaget gäller det att skaffa sig bästa möjliga avkastning.

Om du har aktiebolag kan du då välja fonder eller aktier. Men om du placerar på det sättet i enskild näringsverksamhet betraktas pengarna som privata uttag. Pengarna som ska vara kvar i företaget måste då placeras på ett bankkonto.

En del storbanker kan då vara så fräcka att de passiva kunderna nästan inte får någon ränta alls. De upplyser ibland inte om vilket konto som är bäst, och endast kunder som säger ifrån och kräver högre ränta kan få en höjning genom at byta konto eller förhandla upp räntan.

Men även då har storbankerna ofta sämre ränta än de små uppstickarbankerna. För att maximera räntan och hitta bästa kontot kan man då byta bank. Men tänk på att det trots dålig ränta kan finnas fördelar att ha kvar ett sämre konto på storbanken. Storbanken kanske behandlar dig bättre om du har alla dina pengar på banken. Bankens ”helkunder” brukar premieras genom att få bättres service och snabbare och bättre hjälp om det plötsligt skulle gå dåligt för företaget.

Det finns finansföretag som 24 Money och 4Spar där upp till 50 000 kronor kan sättas in till omkring 6 procents ränta. Men den stora nackdelen där är att det inte finns någon insättningsgaranti, som betyder att svenska staten garanterarar belopp upp till 100 000 euro (ca 900 000 kronor) per kund och bank.

Därmed är det totalt riskfritt att välja en liten bank upp till detta belopp. Dessa småbanker har insättargaranti och ger nu den högsta räntan på marknaden, 2,20-2,45 i rörliga ränta:

  • Amfa Bank
  • Avida Finans
  • Collector
  • GE Money Bank
  • Marginalen Bank
  • Nordax
  • Resurs Bank
  • Sandander
  • Svea Direkt

För ett kapital på 100 000 kronor blir det närmare 2 000 kronor mer i ränta per år jämfört med ett konto som man av slentrian har på en storbank.

Om du vill binda pengarna i ett visst antal år och veta att du får samma ränta hela tiden kan du få högre räntesats, omkring 3 procent med två års bindning. Bankerna Big Bank och Blue Step Finans, som också har insättargaranti, är då bland dem som ger bästa räntan för banker som har insättargaranti.

Märklig nog har en del av bankerna ovan endast konton för enskild firma. För aktiebolag har dock Marginalen Bank högräntekonto.

På Driva Egets sajt kan du själv se de aktuella räntorna och jämföra villkor mellan olika konton, exempelvis antal fria uttag och beloppsgränser.