<![CDATA[Tänk på pensionen - innan du är pensionär! Foto: Mostphotos]]>

Sex pensionsfällor du som kvinna ska undvika

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 14 augusti, 2014

Akta dig! Det finns många pensionsfällor du kan kliva i – speciellt om du är kvinna. Vi tar upp sex som du bör passa dig för.

annika-creutzerPrivatekonomiska experten Annika Creutzer står bakom boken Ta makten över din pension – tio fällor du som kvinna ska undvika.

Flera av tipsen passar lika bra för män. Läs sex av fällorna här.

1. Pluggfällan

En del väljer att plugga i flera, flera år. Men passa dig för att plugga för länge – under studietiden mister du nämligen många år av pensionssparande. Dessutom är det viktigt att tidigt tänka igenom vilken utbildning du påbörjar.

– Ser vi till pensionen är det viktigt att du väljer en yrkesbana som ger många möjligheter. Ett yrke som du orkar ha hela arbetslivet eller som går att utveckla eller vidareutveckla sig i, skriver Creutzer.

2. Svartjobbsfällan

Frestande att få lön utan att betala skatt? Tänk till en extra gång. I samma stund du jobbar svart mister du även ett bidrag till din framtida pension.

– Jobbar du svart förlorar du på flera sätt. Du är inte försäkrad på jobbet vilket kan vara ett stort problem om du skadar dig. Du kan inte heller vara säker på att du verkligen får dina pengar. Arbetsgivaren kan helt enkelt blåsa dig.

3. Deltidsfällan

Här kommer en typisk kvinnlig fälla – att jobba deltid. Speciellt sedan man har blivit mamma. Men vård av barn är den näst vanligaste anledningen till deltidsjobb, den vanligaste orsaken är att det är svårt att få heltidsarbete. (Kanske inte något som gäller för dig som företagare?)

– Deltidsfällan är egentligen en räcka av fällor. Den som arbetar deltid får ofta sämre löneutveckling, sämre möjlighet till vidareutbildning och sämre möjlighet till jobb med högre lön.

4. Hälsofällan

Jojomen, hälsan påverkar också pensionen:

– Orkar och kan du inte arbeta så blir pensionen sämre. Därför är regelbunden motion och bra kost också en form av pensionssparande.

Arbetsmiljön påverkar din hälsa och är du missnöjd med nuvarande jobb kan alltså nytt jobb, eller nytt företag, alltså vara rena hälsokuren!

5. Kostnadsfällan

I dag ska du placera dina pensionspengar allt mer själv och här gäller det att se upp för kostnader, såsom förvaltningskostnader.

Två tips bland flera när det gäller kostnadsfällan:

  • Tänk på att de som kallar sig rådgivare är säljare.
  • Ett sätt att höja pensionen är att välja bort återbetalningsskyddet om du inte längre behöver det.

6. Parfällan

Många kvinnor förlitar sig på att de ska kunna leva med sin man och dela på bådas pensioner.

– Tyvärr blir livet inte alltid som man har tänkt sig. Det är mycket troligt att du kommer att leva ensam hela eller en del av ditt liv som pensionär. Så räkna med att du blir ensam förr eller senare.

Siffror visar att bland de fattigaste pensionärerna finns en övervikt av frånskilda kvinnor och änkor, så se om din egen pension tidigt.

Övriga fällor som Annika Creutzer listar i sin bok (som du kan ladda ned gratis) är:

  • Förmånsfällan – tänk på att förhandla om rätt saker vid anställning
  • Ångestspararfällan – låt inte skuldkänslor styra när du pensionssparar
  • Slutajobbafällan – lämna inte jobbet för tidigt
  • Pensionsfällan – tänk på att ta ut din pension på bästa sätt