<![CDATA[]]>

Tre tips för dig som gör pensionsval

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 30 september, 2013

Pensionen brukar skapa huvudbry för många – även för småföretagare. Det är lätt att tacka ja när banken eller försäkringsbolaget lägger fram sin lösning för dig.
Men är det självklart att du som småföretagare ska ha en avsättning till en pensionsförsäkring?
– Nej! är Pensionos Nicklas Hellbergs tydliga svar.

Driva Eget har ställt sig frågan tidigare: Är pensionsförsäkring bäst för dig?
Pensionsfrågan har mötts av debatt och många kommentarer på vår sajt. En annan sajt, som nischat sig helt på pensionen, är jämförelsesajten Pensiono.se.

Nicklas Hellberg, en av grundarna, förklarar hur tjänstepensionens två delar är uppbyggda:
– Det finns en spardel och en försäkringsdel. Spardelen är precis vad det låter som. Du sparar pengar i dag för att kunna använda dessa pengar i framtiden då du går i pension. Försäkringsdelen innehåller oftast en sjukförsäkring som ger dig ersättning om du blir långvarigt sjuk. Försäkringsdelen kan även innehålla andra typer av försäkringar.

Ofta packar försäkringsbolagen ihop dessa till ett paket. Ett paket som ofta säljs in med argumentet att du ska vara skyddad som företagare, lika skyddad som en anställd.
– Vilket i sig är i princip helt rätt. Att ha ett sparande och en bra sjukförsäkring är viktigt. Problemet är att dessa försäkringspaket ofta är väldigt dyra. Upp till en tredjedel av det du sparar kan försvinna i avgifter. Det innebär att när du ska gå i pension finns bara två tredjedelar kvar för dig att leva av. Resten har under årens lopp försvunnit i avgifter.

– Försäkringsbranschen har varit duktig på att skapa försäkringspaket. Men det är inte säkert att du som egenföretagare behöver alla dessa försäkringar. Att välja bort försäkringar som inte behövs kan också spara dig mycket pengar.

Pensiono.se kan du jämföra vilka alternativ du som pensionssparare har beroende på vilket bolag du väljer – och vilka summor du kan tjäna.

Nicklas Hellberg tipsar dig som pensionssparare vad du bör tänka på:

  1. Den första frågan en egenföretagare ska ställa sig är om en pensionsförsäkring överhuvudtaget är rätt. För många fåmansföretagare kan det ibland vara bättre att ta ut utdelning istället eller helt enkelt spara pengarna i företaget.
    Om detta skriver Driva Egets Anders Andersson bland annat om HÄR.
  2. Oavsett situation så bör alla se över sina avgifter, både på gamla och nuvarande pensionsförsäkringar.
  3. Ett vanligt argument för att pensionsspara är att då ”ingår” en sjukförsäkring. Detta är inte sant. Den ingår inte utan kostar pengar. En sjukförsäkring kan tecknas helt separat och har inget med själva pensionssparandet att göra.

LÄS OCKSÅ: