<![CDATA[]]>

Vinn på att sprida riskerna rätt

Anders Andersson

Publicerades: 11 maj, 2014

Nöj dig inte med dålig bankränta. Anders Andersson lär dig här och på vår placeringskväll på tisdag att placera bättre – utan att ta för stora risker.

På Driva Egets placeringskväll i Stockholm på tisdag den 13 maj får du lära dig att sprida riskerna, hitta vinnarfonder och med hjälp av Peter Malmqvist analysera framtiden för aktiekurserna. Läs här om hur Peter nu ser tecken på att vinsterna vänt för bolagen på börsen.  Här finns biljetter för bara 195 kr.

Förhoppningsvis får du lite pengar över från ditt slit i företag. När du då funderar över hur du ska placera företagets bör du tänka ungefär som när du placerar privata pengar. Här är mina råd kring det:

  • Sprid riskerna. När du sparar på lång sikt gäller det att sprida riskerna. Mitt slitna råd om att aldrig lägga alla ägg i samma korg håller faktiskt i alla lägen. Lägg både dina och företagets pengar i olika sorters sparformer – förlust på den ena kan vägas upp av vinst på en annan.
  • Ju längre sikt desto mer aktier. Om du lägger undan pengar för att köpa en maskin om fem år så resonera på samma sätt som om du sparar till en sommarstuga som du ska köpa då. På fem års sikt kanske du ska ha en blandning av aktiefonder, ränteplaceringar och hedgefonder.
  • Låt din riskvillighet avgöra. Hur stor del aktier du bör ha av ditt eller företagets totala sparande beror också på vilken risk du tar. I varje nummer av Driva Eget har vi under vinjetten Dina Pengar ett förslag till riskspridning med aktuella rekommendationer.

För den som vill ta medelrisk rekommenderar vi just nu 20 procent i svenska aktier eller aktiefonder, 20 procent i utlandsfonder, 25 procent i hedgefonder, som inte rör sig i takt med aktiekurserna och 35 procent i ränteplaceringar. Räntedelen kan du delvis se som en parkeringsplats där du har pengar till reds tills det dyker upp någon bra möjlighet.

  • Aktier om du är aktiv. När det gäller utlandsplaceringar är det bara aktiefonder som gäller. Men för det svenska aktiesparandet gäller i princip enskilda aktier för den aktive och aktiefonder för dig som inte följer börsen.

Hur det ska gå för aktiekurserna kan ingen någonsin säga säkert. Men på lång sikt talar allt för att aktier är bättre än räntesparande. Därför är min rekommendation att man i ett långsiktigt sparande alltid ska ha aktier eller aktiefonder.

När du är optimist ökar du aktieandelen lite, när du är pessimist minskar du den. Väg då de positiva och negativa argumenten mot varandra och försök bilda dig en egen uppfattning.