<![CDATA[Unga kvinnor har lättare att få sommarjobb. Foto: Getty Images]]>

5 viktiga faktorer när unga söker sommarjobb

Redaktionen

Publicerades: 23 maj, 2017

Under våren söker tusentals unga svenskar jobb inför sommaren. En ny undersökning har tittat på vilka hinder och faktorer som har störst betydelse när de väljer arbetsplats. Resultatet visar att roliga arbetsuppgifter, möjligheten att få relevant erfarenhet och bra arbetstider ligger högst upp på listan.

Det är kundtjänstföretaget Transcom som låtit genomfört undersökningen och den visar bland annat att många hindras från att kamma hem sommarjobbet eftersom konkurrensen är för stor och de saknar rätt kontakter. I undersökningen har 1 061 personer i åldrarna 18-30 fått svara på sina önskemål om framtidens arbetsplats och erfarenheter av att vara ung på jobbet.

Resultatet visar att bra arbetstider och möjligheten att skaffa sig relevant arbetslivserfarenhet är viktiga faktorer när de söker sommarjobb. Utöver det värderas också roliga arbetsuppgifter och bra geografiskt läge högt.

En av fem väljer dessutom jobb utifrån möjligheten att få stanna kvar på arbetsplatsen efter att sommaren är slut. Det finns dock flera hinder för att lyckas få det sommarjobb man önskar sig.

Över en femtedel upplever att hög konkurrens är den främsta orsaken till att de misslyckas och 13 procent att det främst är bristen på de rätta kontakterna som står i vägen.

Undersökningen visar också att unga kvinnor har lättast att få ett sommarjobb. Så många som 23 procent uppger att de inte har upplevt några hinder alls, medan motsvarande siffra för unga män är 16 procent.

– Unga personer är duktiga på att visa vad de går för tidigt i karriären. Varje år tar vi emot hundratals sommaranställda kundtjänstmedarbetare på Transcom och de flesta av dem visar ett stort engagemang och intresse för jobbet, säger Henrik Olsson, landschef Transcom Sverige.

De fem viktigaste faktorerna när unga söker sommarjobb:

  1. Arbetstider
  2. Att arbetet ger relevant arbetslivserfarenhet
  3. Roliga arbetsuppgifter
  4. Geografiskt läge
  5. Bra kollegor

De fem största hindren när unga söker sommarjobb:

  1. För hög konkurrens
  2. Brist på de rätta kontakterna
  3. Svårt att hitta intressanta jobb
  4. Rädsla för att misslyckas
  5. Höga krav från potentiella arbetsgivare

Undersökningen har genomförts av GfK Norm på uppdrag av Transcom.