Hugo och Hugo. Foto: Björn Buhre

Så skapar de en sommarsuccé

Samuel Karlsson

Publicerades: 21 juni, 2018

För tre år sedan började de sälja krabbtacos i Båstad hamn. Det blev  dundersuccé direkt. Nu växlar Hugo och Hugo upp med sommarrestaurangen Sjöko – och har blivit lite klokare längs vägen.

Under vinterhalvåret är Hugo Nilsson och Hugo Söderberg fullt upptagna med studier och jobb i Köpenhamn. Men på somrarna drar de över sundet för att mätta hungriga turister. Det hela började sommaren 2016 när de drog igång Havsrepubliken. Ett gatukök med en egenkomponerad meny mitt i Båstads hamn. Deras krabbtaco blev snabbt en favorit och det gick nästan för bra.

– När vi startade hade vi ingen direkt koll på hur mycket jobb det innebar. Det var bara vi två och en extra personal. Vi jobbade i princip jämt. Det blev bara några timmars sömn innan vi fick sätta igång med att förbereda inför nästa dag, säger Hugo Nilsson.

De var intresserade av matlagning, men saknade erfarenhet från att driva en liknande verksamhet. För att komma igång snabbare och inte köra fast i tillståndsträsket samarbetade de med en lokal krögare, som redan hade upparbetade kanaler med berörda myndigheter och lång erfarenhet av att driva restaurang.

– Har man inga förkunskaper och kontakter är det väldigt mycket att sätta sig in i början. Nu kunde vi lära oss under arbetets gång och det var en väldig fördel för oss, säger Hugo Söderberg.

Redo för sommarrestaurang

Efter den första sommarens kaosartade succé hade de lärt sig av sina misstag och året efter blandade de in fler i projektet. Nu är de redo att ta ett steg till och öppnar  dessutom restaurangen Sjöko lagom till midsommar. Menyn kommer vara inriktad på grillad mat. Huvudråvarorna hämtas från en lokal bonde och ölsortimentet är handplockat.

– Vi har använt vinsten från förra året och åkt runt i vinter och köpt in köksutrustning och inredning från olika konkursbon till den nya krogen. Vi har bland annat köpt en jättegrill från Tyskland, säger Hugo Söderberg.

För dem handlar mycket om att de vill skapa en relation till gästerna.

– Många som gillade Havsrepubliken blev stammisar som ville hänga med oss. De uppskattade maten och miljön men också umgänget. Den stämningen vill vi ta med oss till Sjöko. Genom att bygga en personlig relation till våra gäster får vi lojala kunder som kommer tillbaka och då blir det roligare för oss samtidigt, säger de.

Hugo och Hugos bästa tips

1. Samarbeta om möjigt med en lokal krögare när ni startar. Det underlättar jättemycket.
2. Räkna med att jobba dubbelt så mycket som du tror.
3. Gör inte allt själva. Ta hjälp av nära och kära som kan rycka in när det blir för mycket.