Psykologen svarar: Så vågar du tro på dig själv

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 14 maj, 2019
Foto av: Göran Uggla

Dåligt självförtroende är något som nästan alla har då och då. Men som företagare kan det vara extra tufft. Driva Egets psykolog Madeleine Gauffin Rahme ger läsaren Jonas tips på hur man stärker sig själv.

”Hej Madeleine! Jag har kommit till en punkt där jag på allvar funderar på om jag borde vara företagare eller inte. Jag gillar många delar i företagarlivet. Som att kunna bestämma över min egen tid och fokusera på det jag vill göra.

Men sedan är det alla dessa beslut! När jag var yngre kändes allt så lätt. Jag visste vad jag tyckte. Om det mesta. Nu är det hela tiden olika röster i huvudet. När den ena viskar ”det här är bra” så säger den andra ”ja men om det blir så här då?”.

LÄS OCKSÅ: TUFFA SAMTAL MED PERSONALEN – SÅ GÖR DU

Det är som att jag aldrig kan svara rakt på en enda fråga. Det är ett enda velande. När kunder frågar mig vad jag tycker och litar blint på mina råd – det är ju ändå jag som ska vara experten på mitt område – blir jag ibland nästan lite skakig. Som att jag inte vill säga något som jag kan hållas ansvarig för, om någon skulle upptäcka att jag haft fel.

Är det här normalt eller är det bara jag som är ovanligt velig? Det leder till att jag börjar tvivla på min egen förmåga och om jag alls kan någonting om det område jag jobbat med i hela mitt yrkesliv.

Hade det gällt någon annan hade jag ju sagt ”klart att du kan!”. Men när det gäller mig själv kommer alltid ett litet tillägg: Eller?
Kan jag något, eller?
Känns inte som bästa utgångspositionen för att sälja in mina tjänster. Hur vågar jag tro på mig själv och det jag kan? Hur vet man vad man kan? Och hur gör jag för att få andra att inte upptäcka min osäkerhet?”
/Jonas

Madeleine svarar: ”Kära du! Att ha självtvivel är något som vi alla drabbas av emellanåt. Har vi det ofta och på ett sådant vis att det hindrar oss i vardagen med våra sysslor och våra relationer blir det betydligt mer komplicerat.

Att vara egen företagare innebär att man behöver tro på sin kapacitet och förmåga. Oavsett vad man sysslar med måste man åtminstone för det mesta vara övertygad om att man är bra och värd att satsa på.
Man behöver också tro på det faktum att man har en sådan hög kompetens att man bör anlitas av många kunder.

Tvivlar man mycket och ofta… ja, då kan nog verksamheten bli lidande. Det blir svårt att marknadsföra sig, svårt att vara kreativ och svårt att möta människor som man önskar sig som kunder om självkänslan är skör.

På din beskrivning tänker jag att du har ett svagt självförtroende och en skör självkänsla. Jag skulle vilja föreslå dig att du prioriterar att ta hand om dig och satsar på din självkänsla.

Fundera igenom varifrån alla dessa tvivel och all osäkerhet kommer ifrån. Är det något du burit med dig sedan tidiga år? Sedan skolåldern? Har det börjat på senare år och i så fall varför? Har det hänt dig något som fått dig att tvivla?
Varför tror du inte att du duger? Vad är det för negativt du säger till dig själv ofta?

Notera hur du känner dig när du börjar vela, bli osäker och tvivla. Inte så bra, eller hur? Då sätter allt ifrågasättande av sig själv igång och du blir liksom fast i det. Notera hur de negativa tankarna går som loopar inom dig. Du fastnar i dem och så där fortsätter det.

Du behöver återfå känslan av att du är värdefull, kompetent och värd att satsas på. Ett enkelt sätt att börja jobba med inre stabilitet är att använda sig av en mycket bra app vid namn Headspace. Träna mindfulness en gång varje dag och se hur din självkänsla sakta förbättras i takt med att du får som distans till din självkritik.

Det kan låta nästan osannolikt bra, men det fungerar verkligen som en mycket stabiliserande insats i det känslomässiga svängande som det innebär att ha självtvivel.
Ge inte upp din verksamhet utan bygg upp dig själv på djupet och inifrån.

Kanske kan det under en tid vara bra med en kompletterande anställning? Detta för att minska den ekonomiska pressen under den tid som du jobbar med dina inre processer.
Kanske finns det företag/personer du inspireras av och där du skulle kunna ha en mindre anställning.

Du behöver inte gömma din osäkerhet inför andra. Försök i stället att vara som den du är med din osäkerhet och allt annat som gör att du är du. Vi blir oftast bäst när vi inte försöker vara några andra än de vi är.
All lycka till!”