20 000 företag skattegranskas

Annika Rosell

Publicerades: 5 mars, 2009

Sedan Skatteverket avslöjat omfattande fusk i kontanthandeln ska ytterligare 20 000 handlare kontrolleras i år.

Men det ska vara mer hjälp än granskning:

Genom att komma ut till företagen kan vi hjälpa dem att sköta sin skatter och tidigare upptäcka och förebygga fel, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skattverket.

Kontanthandel, som arbetar mot svartarbete och manipulerade kassaregister inom bland annat restaurangbranschen och handeln, blir en av Skatteverkets största insatser under 2009.

De razzior som hitills gjorts har avslöjat stort fusk i många branscher, trots att den stora majoriteten är ärliga.  Risken är nu att fuskarna ger hela branscher dåligt rykte

Från och med nästa år omfattas nästan alla företag som tar betalt kontant  av en ny kassaregisterlag. Den innebär att de måste ha ett helt nytt slags kassaregister som inte ska gå att manipulera och alltid ge kunden ett kvitto.

Sedan i somras har Skatteverket granskat företag som kommer att omfattas av den nya lagen -  spelbutiker, blomsterhandlare, optiker , tandläkare och andra butiker av denna typ. Samma manipulering av kassapparaterna som man tidigare har avslöjat i restaurangbranschen har då upptäckts.

Så kontrollerades caféerna.