<![CDATA[Foto: Istock]]>

Avdragstips inför deklarationen

Anders Andersson

Publicerades: 28 april, 2016

Eftersom den deklaration vi nu gör gäller inkomsten för 2015 är det ofta för sent att nu skaffa sig avdragsgilla kostnader i årets deklaration. Men kolla här så ser du att det inte är omöjligt.

Det gäller att nu se till så att dina egna utlägg för företaget tas upp i bokföringen och dras av i deklarationen. Om du inte har fått betalt av ditt bolag för det under bokföringsåret 2015 tas kostnaderna nu i efterhand upp som en skuld till dig.

Du kan nu skriva reseräkning till ditt företag för dina tjänsteresor under 2015. För resor i tjänsten med egen bil blir avdraget 18,50 per mil.

Om du har varit borta över natten får du då ta upp traktamente med 220 kronor per dygn. För avresedagen blir det 110 kronor om resan startat efter klockan 12. För dagen när du kommer hem blir det också 110 kronor om du är hemma före klockan 19.

Läs också: Anders Anderssons bästa tips inför deklarationen 2016

Glöm heller inte att ta upp kostnader och göra avdrag om du har kontor eller lager i bostaden. Oftast är det då bäst att fördela kostnaden efter hur stor yta som använts för företaget. Om tio procent av bostadens yta är kontor tas tio procent av de totala bostadskostnaderna upp som avdragsgill kostnad.

För enskild firma finns ett schablonavdrag för den som arbetat minst 800 timmar under året i bostaden. Om du bor i villa är schablonavdraget 2 000 kronor och för bostadsrätt eller hyresrätt 4 000 kronor.