<![CDATA[]]>

Därför kunde Thomas dra av för flygbiljetetten till Thailand

Anders Andersson

Publicerades: 23 februari, 2011

Tomas Moberg från Uppsala tog familjen och firman med till Thailand. Där kombinerade han jobb och semester när det var vinter i Sverige. Läs här hur han kunde dra av flygbiljetten.

Den som liksom Tomas träffar kunder under utlandsresan får avdrag för hela resan från Sverige – även om det är en semesterresa. Men utan kundträffar eller nödvändiga studiebesök blir det inga avdrag alls.

Om du jobbar vid datorn utomlands under några månader utan att göra några personliga besök hos några kunder eller leverantörer får du varken dra av för resor eller för traktamente. Argumentet att du är utarbetad och måste resa bort för att kunna varva ned och jobba mindre håller inte.

En förutsättning för avdrag är att resan måste göras för att man ska göra någon form av personliga besök som är nödvändiga för verksamheten i företaget.

Eftersom Tomas Moberg besökt kunder i Phuket och Bangkok var resan en nödvändig och en del av verksamheten i hans företag. Hela hans flygkostnad mellan Sverige och Thailand är därför avdragsgill, även om huvudanledningen till resan är privat.

Resorna i Thailand till kunderna är naturligtvis också avdragsgilla. Det blir också traktamente, men endast om han övernattat i Phuket och Bangkok. Något traktamente för alla de andra dagarna när han jobbat vid sin dator på Koh Lanta blir det inte.

Hyran för familjens lägenhet i Thailand är heller inte avdragsgill. Men det finns en schablonregel om att 4 000 kr kan dras av för den som arbetar minst 800 timmar under ett år i en hyreslägenhet. Den regeln borde kunna tillämpas också på en lägenhet utomlands för den som arbetar så länge.
I Driva Eget nr 1/2011 berättar han hur det är att jobba utomlands och vad det kostar. I Driva Eget nr  1/2012 finns tre sidor med råd om vad man kan ta på firman.

Här är fler skatteregler om utlandsarbete ur boken Avdragslexikon 2011 som kan köpas här.

Läs här om reglerna för att bosätta sig utomlands.