<![CDATA[]]>

Här är småföretagen som Skatteverket granskar i år

Gustaf Brickman

Publicerades: 24 februari, 2012

Kontanthandeln hamnar under luppet 2012, när Skatteverket kommer att göra 20 000 kontrollbesök. Men även andra områden kommer att granskas, däribland webbshoppar och taxibranschen.

Cirka 20 miljarder skattekronor förlorar staten varje år på skattefusk. Kanske allra störst är problemet inom kontanthandeln, som kommer att specialgranskas 2012. Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson (bilden) råder alla i branschen att följa den nya lagen kring om kassaregister.

– Gör ni inte det får ni betala kontrollavgifter och om ni har blivit påkomna två gånger kommer ni också att bli föremål för en fördjupad granskning. Därför är det bäst att göra rätt från början, säger han till Di.se.

Ingemar Hansson tycker också att lagen om kassaregister ska omfatta torghandeln.

– Varför ska butiker som säljer blommor konkurrera på olika villkor med dem som säljer blommor på torget. Därför bör lagen även omfatta tillfällig handel, säger han till SvD.

Skatteverket kommer dessutom att titta extra noga på näthandeln. Det säger Anna-Karin Lindqvist, rikssamordnare på Skatteverket, till Di.se.

– Vi vet att det förekommer oredovisade inkomster på internet. Redovisningen och beskattningen om du har en webb-butik är densamma som om du har en butik på stan. 

Nedan hittar du fler branscher som Skatteverket kommer att granska närmare under 2012:

  • Trafikstyrning på internet.
  • Taxibranschen.
  • Försäljning av skog.
  • Försäljning av antikviteter och konst.
  • Företagsledare i byggföretag som säljer fastigheter och bostadsrätter privat.
  • Försäljning av kolonistugor i attraktiva områden i storstäder.