<![CDATA[]]>

”Kan jag få avdrag på hyran?”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 18 november, 2015

Läsaren Astrid har haft problem med sin hyresvärd och undrar nu om hon kan få avdrag på hyran. Driva Egets expert på området ger råd.

Astrid fråga:
Jag hyr en lokal där värme och el ingår i hyran. Fick meddelande om underhåll, man skulle byta termostat på elementen. Det slutade med att jag inte hade någon värme i lokalen på fem dagar. Det var minusgrader. Jag blev sen med en leverans. Jag har sagt till min hyresvärd att jag vill ha ett skäligt avdrag på hyran men får inget svar. Vad ska jag göra?

Noshin Kardel, jurist, ger svar:
När hyresvärden utför underhållsarbeten och det innebär att hyresgästen inte kan använda lokalen i enlighet med kontraktet kan det medföra en rätt till avdrag på hyran. Denna rätt går dock att avtala bort så börja med att kika på vad som står i ert avtal. Om hyresvärden varit vårdslös har du rätt till skadestånd oavsett vad som står i avtalet.

För det fall hyresvärden ignorerar dig eller vägrar att ge dig ersättning kan du vända dig till tingsrätten med en stämnings ansökan avseende beloppet. Det bästa är dock oftast att försöka komma överens då en process i domstol tar både pengar och tid i anspråk.