<![CDATA[]]>

Pilsäter vill avskaffa 3:12-reglerna

Redaktionen

Publicerades: 14 januari, 2009

– Det är dags att erkänna att det är rätt att småföretagare ska betala lägre skatt än löntagarna, sa hon på Nyföretagarcetrums och Driva Egets seminarium under Almedalsveckan i Visby.

Vem vinner på ökat nyföretagande, var temat för seminariet. Svaret från Nyföretagarcentrums verkställande ledamot Harry Goldman var att samhällets inkomster för 10 000 nya nyföretagare per år är 3 miljarder.

– Vår utredning visar också att enskilda firmor missgynnas i förhållande till aktiebolagen. Det måste bli lättnader för enskilda firmor så att fler vågar ta steget till eget, sa Harry Goldman.

Kent Ivarsson, ämnesråd på näringsdepartementet, höll med och lovade göra sitt yttersta för att göra lagstiftningen mer likformig. Utredningen om att sänka kraven för att starta aktiebolag har fått bakläxa, och ska kompletteras med förslag om att det ska räcka med förslag om 20 000 kr i aktiekapital.

Driva Egets chefredaktör menade att insatserna för att öka nyföretagandet främst ska koncentreras på två saker:
· Att underlätta för företagare med nya bra affärsidsidéer att slippa skatt eller sociala avgifter om de investerar vinsterna i sitt företag.
· Att ger lika bra skattestimulans till enmansfömretagare med konsulter som till de som i stället väljer att anställa.

Karin Pilsäter, folkpartistisk ordförande i skatteutskottet, kommentar:
– Jag håller med fullständigt.

Hon avslöjade att hon inte vill prioritera sin partiledares förslag om att sänka bolagsskatten och att hon egentligen aldrig velat slopa skatterabatten på de sociala avgifterna, som gjort många små företagare missnöjda med Alliansens småföretagarpolitik.

Seminariets debattledare Olle Wästberg frågade vad hon helst skulle vilja genomföra under nästa mandatperiod.

– Att avskaffa de alltför krångliga 3:12-reglerna, som ska försöka se till så att företagarnas och löntagarnas skatt blir mer lika. Det är dags att inse att småföretagare som tar risker faktiskt bör ha lägre skatt än löntagare, sa hon innan hon rusade vidare till ett annat av Almedalens 632 arrangemang.