”Sluta älta misstag – gå vidare och väx!”

Redaktionen

Publicerades: 2 maj, 2019
Foto av: KARL NORDLUND

Man måste misslyckas för att kunna lyckas. Det vet Lovisa ”Lofsan” Sandström, är träningsstjärnan med tusentals följare.
Men poängen är att inte fastna i misstaget och börja älta, menar hon.

Här berättar Lofsan själv om hur misstagen gjorde att hon letade nya lösningar – och fick bättre lönsamhet:

”Jag jobbade som anställd personlig tränare på en stor gymkedja, men kände mig styrd av hur det stora systemet var uppbyggt och hade behov av större flexibilitet.

Började med licens-app

Som anställd var jag tvungen att be om lov för att göra tv-inslag och hade ingen flexibilitet kring mina egna idéer och behov, till exempel att kunna coacha pt-klienter som inte var medlemmar i kedjan. Mitt egna personliga varumärke hade helt enkelt blivit större än värdet i att vara anställd.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR ÄR DE SVERIGES MEST HATADE FÖRETAG

När jag ville börja arbeta med digitala lösningar för träning provade jag att jobba med en så kallad licens-app, det vill säga en app man själv inte äger utan ”hyr in sig” i.

Det visade sig vara riktigt tungrott och alldeles för långa och många steg mellan vad slutanvändarna, våra PTonline-klienter, ville ha och vad app-utvecklarna kunde leverera. Dessutom med låg kompetens hos de som ägde plattformen.

När kundflödet ökade och omsättningen boomade ökade samtidigt vårt behov av att kunna lyssna på kunderna, att utveckla appen, att jobba flexibelt och att kunna hantera stora volymer digitalt. Att då hela tiden få höra att ”det går inte”, att det stora hindret var tekniken, var oerhört frustrerande.

Jag bröt samarbetet och sökte i mitt eget nätverk efter kontakter som jobbat apputveckling och träffade några olika aktörer som berättade om sin verksamhet och hur de jobbar. Efter att ha samlat in offerter valde vi Understandit AB, en Göteborgsbaserad app-leverantör med mycket goda referenser och nytänkande projekt i portföljen.

Äger apparna själv nu

Idag äger vi våra egna appar och köper in app-programmering direkt från ett företag, utan mellanhänder, det funkar jättebra! Att ha makten över sina kritiska resurser är superviktigt om man vill lyckas, och slippa vara beroende av andra.

Detta gav mig trygghet i att våga satsa stort digitalt. De jobbade snabbt och bara efter några månader kunde vi lansera vår första app, till alla kunders stora nöjdhet! Sedan dess har vi utvecklat ytterligare en app, Mized, som är en Netflix-liknande träningsapp. Även den har blivit en stor succé.

Jag har en bra dialog med min företagsbank men har också ett bra nätverk som hjälper mig analysera min verksamhet och min målgrupp. Chefen för mina bolag har stor erfarenhet av digitalisering och i ett av mina bolag har jag dessutom 30 kvinnliga coacher som sitter på en grym, samlad kunskap som jag har stor nytta av – i synnerhet i mitt utvecklingsarbete.

Jag var väldigt tidig med att jobba med digital träning och PT Online i ett app-system, och på sitt sätt var det kanske bra att mitt första steg inte var jättestort. Lärdomen av detta gupp på vägen skedde inte på bekostnad av min business, bara på HUR:et.

Växer på eget kapital

Jag har alltid varit mån om att skynda långsamt och att hela tiden utveckla mina företag klokt och strategiskt, där man börjar med små steg och sedan successivt växlar upp och satsar vidare. Vi har alltid kunna växa med så gott som till 100 procent med eget kapital. Det ger trygghet och styrka.

Jag vill alltid äga mina egna plattformar och kanaler och är noga med att kunna finansiera mina projekt med eget kapital. Jag vill inte behöva stå med mössan i handen och be någon annan om lov. Jag är också mån om att vara väldigt noga med vilka jag samarbetar med och tackar idag nej till kanske nio av tio olika externa förslag.

Jag tycker att jag var modig som satsade tidigt och mycket och lärde mig mycket. Jag är stolt över att jag trodde på mig själv och mina idéer och att jag tuffade på, men på annat sätt – utan att slås ner av problemet med dåligt vald affärspartner. Sådan har jag alltid varit, och jag tror att det är en avgörande egenskap för alla som vill lyckas.

Jag tror att många egenföretagare kan bli bättre på att gå vidare efter analys – inte älta i det oändliga. Ofta vet man ganska snabbt vad som funkat och inte. Dessutom är det viktigt att hålla isär sak och person. Business är business.

Nu har jag startat ytterligare en podcast efter min första, Träningspodden, som jag har med Jessica Almenäs och som är Sveriges största podd inom träning och hälsa.

Min nya podcast heter Pro Bono och är en intervjupodcast där jag träffar olika spännande personer och intervjuar dom om deras träning, kost och syn på hälsa. Jag släpper också en ny bok i sommar och dessutom en ljudboksversion av Lofsans Underverk nu under våren.”

TEXT: CAROLINE ENGVALL