7 tips för att våga testa din affärsidé

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 6 december, 2019
Publicerades: 22 november, 2019

Många drömmer, men vågar inte börja. Affärsmentorerna Deqa Abukar och Amal Said på Bling delar med sig av sju tips för att lyckas med din startup!

Prata om din idé

DEQA: Oftast är idéer just bara idéer så länge de stannar är i din hjärna. Börja prata om dem. Skriv ner dem. Det här att inte vilja prata av rädsla för att någon ska ta den, eller ”jag är inte där ännu, jag har inget att komma med” – det stämmer inte alls. Tvärtom, när du pratar om dina idéer börjar du attrahera rätt människor och någon som du kanske inte förväntar dig kan hjälpa dig. Det är alldeles för få som pratar om sina idéer.

LÄS OCKSÅ: Så ska de lyfta förorten genom entreprenörskap

Ofta orkar människor inte sno något som bara är en idé. Men om de skulle göra det så förbättra den då, se det inte som ett hinder. Ibland tänker man ”den här idén finns redan” i stället för ”vad kan jag förbättra i den här produkten?”. Kom på hur kan den vara mer användbar. Men prata om dina idéer och drömmar. När man väl gör det har vi sett helt fantastiska saker hända.

Testa idén snabbt

DEQA: Testa din idé och få den validerad så snabbt som möjligt. Det är först då du vet om den håller eller inte. Det är som man säger: man ska lyckas snabbt och misslyckas snabbt. Lean startup. Få upp det och testa: finns det en målgrupp? är produkten användbar? Många tar resan och fastnar i långsiktiga saker, men testar aldrig produkten i praktiken. Så testa så fort som möjligt. Det behöver inte vara perfekt från start. Om ditt företag inte har utrymme att utvecklas är det oftast något som är fel.

Våga misslyckas

AMAL: Ett råd som jag fick från början var att kasta allt jag lärt mig i skolan. Men det stämmer inte, all kunskap som kommer din väg kan gynna dig. Det skolan däremot inte lär dig är att ramla framåt. Du kommer ramla i livet, misslyckas. Men du måste fortsätta. Som entreprenör inser du att du växer genom att misslyckas.

Just do it

AMAL: Sluta tänka, analysera och googla så mycket i fösta skedet. Bara gör det. Då kommer du se om det är för dig eller inte.

Gå på möten

AMAL: Våga ta en fika, våga gå utanför din comfort zone för där kommer du möta individer. Nätverka för att hitta vad du vill göra. När du hittat det, just do it, och var inte rädd för att misslyckas.

Ta hjälp

DEQA: Det finns otroligt många som kan hjälpa dig med din affärsidé – inkubatorer, rådgivningsföretag och så vidare – och mycket av det är gratis. Utnyttja det.

Börja med ditt varför

AMAL: Om du bara hittar ditt varför så kommer du hitta vägen dit också.

HÖR HELA SAMTALET HÄR:

Läs också: Från Vällingby till miljardbolag