Liv Sandberg blev känd genom tv-programet dessertmästarna. Foto: Samuan NG Agerberg

Liv Sandberg lever på tårtor

Samuel Karlsson

Publicerades: 21 maj, 2018

Liv Sandberg har två löner. En mäts i pengar och är ganska mager. Den andra mäts i passion – och gör att Liv känner sig rik på riktigt. Hon får ju jobba med det hon älskar!

Vi möter Liv i ateljén bakom butiken i Hökarängen i södra Stockholm. Här skapar hon bröllopstårtor som få andra kan mäta sig med. Så korades hon också till världsmästare i design av bröllopstårtor 2016.

Fast i Sverige blev hon känd för en bredare allmänhet när hon tävlade i Dessertmästarna samma år.

Tung metal strömmar ur högtalarna. En bjärt kontrast till de skira blommor som tar form mellan Livs fingrar. Men för henne hänger allt ihop. Musik eller tårtor – allt är kreativitet. Och utan kreativitet inget liv. Efter en strulig ungdomstid har hon hittat hem i en verksamhet där hon får göra det som hon måste för att må bra.

För sex år sedan bodde hon på landet med sin stora grand danoistik. Hon utbildade sig till pralinör, men sysslade mest med det på hobbynivå. Under kursen blev hon rastlös och började modellera fram rosor i choklad. Men hon insåg snabbt att det inte var ett optimalt material att skulptera i. Så när hon upptäckte sugarpaste, som erbjöd oändliga möjligheter, var steget till tårtor inte långt. Resten är, som det brukar heta, historia.

Från hobby till företag

Liv startade tillverkningen inom ramen för hobbyverksamhet, men insåg ganska snart att hon måste starta ett riktigt företag. Hon hade ingen lust att riskera att åka dit hos Skatteverket.

– Jag tycker att man ska göra rätt för sig, säger hon bestämt.

Hon vände sig till Nyföretagarcentrum för att få hjälp med att komma igång. Där fick hon i hemläxa att göra en affärsplan och sätta en budget.

– Jag tittade på rådgivaren som en fågelholk. Det var ju just det jag behövde hjälp med! Siffror och jag går inte ihop. Att göra en affärsplan tar enormt mycket tid för mig. Jag tycker att det är jättesvårt. Så jag tog i rejält i underkant och räknade bara med att sälja ett par tårtor per termin. Nu är jag nöjd med att tredje året ha en halv miljon i omsättning. Det hade jag inte trott!

Hellre glatt överraskad än att riskera att gå i putten på grund av för högt ställda förväntningar.

Men om det var bökigt med affärsplanen var det minst lika bökigt med kraven från miljö- och hälsoskyddsnämnden.

– Jag blev helt knockad av hur mycket det var att sätta sig in i. Det är svårt att förstå innan man börjar. Det kanske är tur, annars skulle man väl inte våga, säger Liv.

Nu säljer hon inte bara tårtor i Sverige utan får även beställningar från Tyskland, Danmark och Norge. Ryktet sprider sig. Tack och lov …

– Jag är inte så bekväm med att gå på mingelgrejor. Jag hatar att prata om mig själv. Min marknadsföring är extremt bristfällig, det var därför jag tackade ja till att vara med i Dessertmästarna. Jag ville visa vilken typ av hantverk jag gör och visa att vi inte är ”hemmafruar som bakar lite”. Vi är professionella yrkesutövare.

Jobba med det hon älskar

På frågan om hon någon gång ångrat sig för att hon startade eget kommer svaret snabbt:

– Massor av gånger! När man gör företag av sin hobby – då har man ju inte sin hobby kvar. Men det är ju mycket som är roligt också!

Någon ny hobby har hon dock inte hunnit skaffa sig. Tiden räcker inte till. Men hon har ändå något större.

– Det här är ju en passion. Du kommer aldrig ha ett roligare jobb än om du skapar ett företag utifrån din passion. Men du kanske får bestämma dig för vad som är viktigast – att få pengar på banken eller göra det du tycker mest om. Förutom det jag kan ta ut i lön får jag betalt genom att jag får göra det jag älskar. Det är få förunnat att kunna göra det. Jag vill visa tacksamhet för att jag kan, säger Liv.

Nu handlar drömmen om att kunna flytta ut på en gård på landet där hon kan odla sin egen mat, hitta tid till att jobba med keramik – och fortsätta baka tårtor …

AV YASEMIN BAYRAMOGLU