<![CDATA[Caroline Andernéll driver den egna firman 4 Living där hon främst arbetar med inredningsfrågor i byggbranschen. Hennes första år som egenföretagare gick långt bättre än vad hon någonsin kunnat drömma om. Foto: Privat]]>

Så tog Caroline Andernéll ut lön från dag ett

Pernilla Sjöholm

Publicerades: 29 juni, 2016

Från noll till ett överskott på närmare miljonen – första året. Den resan har Caroline Andernéll gjort med sitt enmansföretag 4 Living. Läs om hennes resa och bästa tips för en bra start.

– Jag måste nypa mig i armen då och då. Det är svårt att förstå vilket flyt jag haft. Så många gånger som jag bromsade innan jag vågade satsa på eget och så blir det ett helt galet första år, säger Caroline Andernéll som driver aktiebolaget 4 Living, där hon främst arbetar med inredningsfrågor i byggbranschen.

Hon hade både fast och kul jobb som inredare på byggföretaget JM, men valde ändå att byta arbetsplats när hon blev erbjuden en ny tjänst. Det nya blev inte vad hon hade tänkt sig och slutligen öppnade sig alternativet att starta eget.

– Min kompetens kan ingen ta ifrån mig men att driva företag var helt nytt. Jag var helt ny inför allt vad bolagsform och affärsidé hette men beslutet växte i mig.

Första månaden lade hon på att sätta grunden i företaget, som i första hand skulle syssla med strategier och processer runt inredningsfrågor i byggbranschen. Allt från att göra en affärsplan till att få koll på alla papper från myndigheter.

– Jag ville ha ett tydligt paket med vad jag håller på med och att skaffa en mentor på Nyföretagarcentrum är det bästa jag gjort. Där fick jag hjälp med att reda ut alla frågor, diskutera smarta strategier och sätta en prislapp. Den blev hög, vilket gav mig självförtroende.

Läs mer: Sätt rätt pris på dina tjänster

Med lång och bred erfarenhet samt ett stort kontaktnät inom branschen hade hon snart flera stabila kunder.

– Jag bokade in många kaffe- och lunchmöten med vänner och gamla kolleger, vilket gjorde att erbjudanden började att rulla in och att det inte ens blev ett glapp i lönen, vilket jag hade räknat med.

Det nya självförtroendet gjorde att hon dessutom vågade säga stopp när hon kände att en av kundernas tidsplan inte skulle hålla.

– Det måste vara på lika villkor, för kunden och för mig, och jag vill inte jobba dygnet runt. Att säga ifrån behöver inte alltid vara negativt utan kan också skapa ett förtroende och skvallrar om kompetens. Hellre ett väl utfört arbete med tydliga strategier än att stressa in på omvägar.

Företagsnamnet 4 Living är som en beskrivning av hennes livsval.

– Det har blivit ett koncept som fungerar såväl i företaget som privat. Det är en stor förmån att få arbeta med inredning och mina fyra barn är värda att leva för. Jag har gjort mina tuffa år, nitarna är redan avklarade, så nu vill jag vara min egen chef och planera för nya smarta drag som låter mig leva som jag gör i dag.

Läs mer: Hon såg behovet – i en annan marknad

Carolines tips för ett framgångsrikt första år:

  1. Lägg en månad på research! Skaffa en erfaren mentor som kan hjälpa dig att reda ut alla frågor, prata smarta drag samt sätt en prislapp på dina tjänster och/eller varor. Det gäller att vara trygg med sin affärsplan och att våga berätta vad man kan.
  2. Nätverka och våga fråga! Använd ditt kontaktnät till att hitta svar om hur du ska driva ditt företag. Folk vill gärna dela med sig av både bra och dåliga erfarenheter vilket kan hjälpa dig in på genvägar i ditt eget företagande. Och vem vet, kanske träffar du en blivande kund på vägen.
  3. Ta betalt! Vem som helst kan inte göra det du gör. Värdesätt din samlade kompetens och stå upp för ditt varumärke. Det både lyfter dig själv och skapar trovärdighet hos dina blivande kunder.