Test: Ska du verkligen starta eget?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 24 maj, 2016

Funderar du på att bli din egen chef – vänta med att säga upp dig. Här är sex frågor att besvara först.

Funderar du på att starta ett eget företag, men har hittills bara arbetat som fast anställd? Då kan det vara bra att tänka igenom beslutet en extra gång innan du säger upp dig. Att driva eget kan vara både fantastiskt och väldigt tufft.

Entreprenörssajten Inc har listat vad du bör ta med i beräkningen, här har vi sammanställt de bästa frågeställningarna.

Är du redo att ta steget till eget? Ställ dig själv dessa frågor innan du satsar:


1. Kan jag överleva som fattigare än i dag?
Om du inte är ett totalt geni finns det en risk att du kommer att misslyckas med ditt första företag. Och det är helt normalt. Även om du ”lyckas” kan din lön hamna en bra bit under vad den är på ditt nuvarande heltidsjobb. Framförallt kan det vara svårt att få ett jämnt flöde i inkomsterna. Klarar du dig ekonomiskt om dina inkomster hamnar på en lägre nivå än i dag? Se också över vad som händer om du skulle bli sjuk.

Läs mer: Så mycket ska du fakturera

2. Kan jag arbeta långa dagar, ensam, och utan uppmuntran?
Visst, som egen får du styra ditt schema och vara din egen chef. Men ofta måste du arbeta ensam, längre dagar och med mindre betalt än dina vänner med heltidsjobb. En holländsk studie fann att frilansar har svårt att separera arbete och privatliv, och är mer benägna att bli arbetsnarkomaner. Kan du se dig själv jobba så mycket?

3. Vill jag lära mig marknadsföring, försäljning, bokföring, etc.?
Att vara jätteduktig inom ditt område räcker inte för att starta ett framgångsrikt företag. De flesta företagare är överens om att man måste lära sig följande fem färdigheter för att lyckas:

  • Försäljning: så att du inte svälter
  • Marknadsföring: så att du kan sälja mer
  • Ledarskap: så att du slipper vara ensam
  • Planering: så att du kan skala upp och förbli konkurrenskraftig
  • Anpassningsförmåga: om din ursprungsplan inte fungerar

Läs mer: 4 starta eget-rädslor – så tacklar du dem

4. Kan jag släppa kontrollen?
Att jobba bäst på egen hand fungerar möjligtvis som en småskalig frilansare som inte behöver samarbeta mer än med sina kunder – men inte om du vill växa. Då behöver du vid något tillfälle anställa personal eller samarbeta med andra. Vilket innebär att hitta, utbilda och ha förtroende för människor som du inte kommer att kunna hålla koll på hela tiden. Klarar du det?

5. Skulle jag vara en bra ledare?
När du anställer måste du delegera, men inte nog med det – du måste leda också, och i det ingår att vara en mentor. Handen på hjärtat: Tar du dig tid att förklara saker när en kollega frågar något, eller blir du irriterad? Bryr du dig om dina medarbetare och vad som händer i deras privatliv, eller vill du hellre jobba på med dina uppgifter ifred?

6. Vill jag det här?
Entreprenörer kan ofta upplevas som lite galna, med en frisk aptit för både risk och misslyckande. Men du behöver varken vara galen eller djärv för att starta ett eget företag, det finns gott om råd och manualer att följa och hjälp att få – inte minst här på driva-eget.se/startaeget!

Men var ärlig mot dig själv om vad du kan och vad du behöver lära dig. Sedan är det dags för den viktigaste frågan: VILL du fortfarande starta eget? Är svaret ja, och du skulle klara dig om det – peppar, peppar – inte gick vägen, då är det bara att satsa! Det är enklare än du tror. Gå till exempel vår webbkurs: Från idé till färdigt företag med Camilla Björkman.