Enskild firma som företagsform? Allt du behöver veta

Josefin Wallin

Publicerades: 25 november, 2021
Foto av: Adobe Stock

Enskild firma är en företagsform som också kallas för enskild näringsverksamhet. Det är en av våra vanligaste företagsformer. Nyfiken på vad en enskild firma innebär? Här är allt du behöver veta.

Enskild firma är ingen egen juridisk person

Att en enskild firma inte är en egen juridisk person betyder att du själv fyller den funktionen. Det är ditt eget personnummer som blir företagets organisationsnummer – därmed är det du personligen som har ansvar för företagets ekonomi. Ingår du avtal eller samlar på dig skulder så är du själv ansvarig för detta.

Tips: Teckna en försäkring som extra säkerhet. Det blir extra viktigt när du personligen är ansvarig för exempelvis företagets skulder.

Registreras för F-skatt och moms

Ska du driva enskild näringsverksamhet så behöver du också registrera dig för moms och F-skatt. Momsen kommer du behöva betala och redovisa till Skatteverket, och F-skattesedeln är ett bevis på att du betalar din egna sociala avgifter (i motsats till en anställd). Behöver du hjälp med hur du registrerar din enskilda firma? Driva Eget har en enkel guide som du kan ta till hjälp.

Guide: Registrera enskild firma – här är checklistan!

F-skatt eller FA-skatt? Som företagare behöver du ha en F-skattesedel. Ska du däremot fortsätta vara anställd med lön och bedriva näringsverksamhet samtidigt, så ska du ansöka om en FA-skattesedel.

Moms: En skatt som finns på försäljning av produkter och tjänster. Denna är inbakad i priset när du gör inköp som privatperson. När du driver företag däremot läggs momsen ovanpå priset till kund och du ska därefter både redovisa och betala in momsen till staten (och få tillbaka moms på dina inköp). Momsen är därmed ingen kostnad, utan som namnet antyder, en mervärdesskatt.

Vad kostar det att starta en enskild firma?

Det kostar egentligen ingenting. Att registrera sig för F-skatt är kostnadsfritt, liksom att registrera sig för moms. Du behöver inte heller någon kapitalinsats, som behövs när du startar aktiebolag. Det som däremot kan kosta är exempelvis om du vill utöka skyddet för ditt företagsnamn hos Bolagsverket. Själva uppstarten är alltså i princip gratis. Det som kostar är det du väljer att köpa in efter att du startat, så som bokföringsprogram, försäkring, programvaror och liknande.

Ska du starta enskild firma? Det gör du enkelt hos Verksamt.

Det här gäller också

  • Du kan ha anställda även som enskild näringsverksamhet. När du vill anställa så registrerar du dig som arbetsgivare hos Skatteverket.
  • I en enskild näringsverksamhet är det endast en person som kan äga företaget.
  • Maka eller make (eller sambo med gemensamma barn)? Ni får driva en enskild firma tillsammans om ni vill. En av er registrerar er för F-skatt och moms. Därefter kan den som inte registrerade sig, deklarera inkomsten från sin del av firman i sin privata inkomstdeklaration.
  • Under 18 år? Inga problem! Är du mellan 16-18 år kan du driva egen firma så länge du har samtycke från dina förmyndare, vilket då oftast är dina föräldrar.
  • Som enskild näringsidkare skattas du på överskottet av din verksamhet.