Handbok för superhjältar blev en supersuccé – här är Elias Våhlunds story

22 mars, 2021

Elias Våhlund Handbok för superhjältar

Handbok för superhjältar har på tre år sålt i 800 000 exemplar bara i Sverige, toppat bästsäljarlistor både som ljudbok och fysisk bok i butik, men även som mest utlånad på många bibliotek.

Boken har släppts i fler än 20 länder och ska bli film med bland annat Oscarpristagaren Charles B. Wessler (Greenbook 2018). Agnes och Elias Våhlund som ligger bakom böckerna har under samma tid träffa flera tusen barn för att inspirera dem att läsa mer och uppmuntra dem att vara bra och modiga vänner.

Nu träffar vi Elias Våhlund i Ordinary People who do Badass Things, och han kommer bland annat att dela med sig av:

– Hur Elias och Agnes kreativa process ser ut
– Knepen för att skapa en storsäljare
– Vilka superkrafter som hjälpt Elias att skapa fler framgångsrika koncept
Och mycket mer.

Ett otroligt inspirerande avsnitt, rekommenderas varmt!

Lyssna på avsnittet direkt här nedanför eller ladda ned det på din favoritplattform. Det gör du här – välj mellan Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Tips! Prenumerera på Ordinary People who do Badass Things för att inte missa något avsnitt!

Var kan jag prenumera på ”Ordinary People who do Badass Things”?

Alla avsnitt och intervjuer hittar du på driva-eget.se/podcasts eller på din favoritplattform för poddar. Här kan du välja din favoritplattform och lyssna där.

Vill du ha ännu mer inspiration och tips? Prenumerera också på poddarna “Business Hacks” och “Starta Eget-podden” på din plattform.

Om Agnes och Elias Våhlund

Så här står det och Agnes och Elias Våhlund på förlaget Rabén & Sjögrens hemsida

”Elias Våhlund, född 1973, funderar fortfarande på vad han ska göra när han blir stor. Till dess försörjer han sig på att leka. Förutom att skriva barnböcker jobbar han som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör.

Elias har startat och drivit ett treårigt cirkusgymnasium samt en ettårig heltidsutbildning i stunt. Han har också vunnit silvermedalj i VM i artistisk fäktning för Storbritannien och är hedersmedlem i British Academy of Fencing.

Elias Våhlund har tillsammans med sin fru, Agnes Våhlund, skrivit bokserien Handbok för Superhjältar. 2018 tilldelades de priset Årets barndeckare för Handbok för Superhjältar Del 2: Röda masken och Handbok för Superhjältar Del 3: Ensam.

Årets Barndeckare delades ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och juryns motivering löd:

För en fantasieggande och gränslöst fint tecknad barnboksserie som i grunden behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi i juryn imponeras av det nyskapande sättet att berätta historien i bild och text, och att kvaliteten och spänningen håller så fint genom de tre första delarna, som får oss att längta efter mer. Vi förstår verkligen varför läsarna har tagit huvudpersonen Lisa till sina hjärtan och är övertygade om att serien bidrar till att skapa nya små bokslukare. Vi älskar också idén att man inte föds till superhjälte, utan att det är något man kan bli – genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket!

Om Handbok för superhjältar

Så här står det om böckerna på Agnes och Elias Våhlunds egen hemsida

”Det kanske verkar konstigt att vi skriver om Lisa och hennes vänner. För i första boken är hon ju väldigt ensam och retad. Men, berättelserna om Lisa tar ju inte slut efter bara en bok. Det kommer massor av fler böcker om henne och hennes liv som superhjälte.

Det är oftast jag, Elias Våhlund, som hittar på de olika äventyren Lisa ska vara med om. Sen pratar jag med Agnes som kommer med massor av idéer hur vi ska göra berättelserna ännu bättre. Efter att vi har bråkat lite om vems idéer som är bäst, vinner Agnes. Sedan sätter hon sig ner och börjar teckna hur hon ser allting i sitt huvud.

Att skriva barnböcker är förmodligen det roligaste vi någonsin har gjort. Vi började skriva på berättelserna om Lisa för drygt tre år sen. Under hela tiden som vi jobbat med det här har folk sagt till oss att vi inte kan leva på barnböcker. Fast vi har aldrig lyssnat på dem. Och hur är väl det. För om vi skulle ha lyssnat på alla som sa att det inte skulle gå. Då skulle det ju inte finnas någon Handbok för Superhjältar.

Om du har en dröm. En sak som du skulle vilja göra. Då spelar det egentligen ingen roll vad alla andra säger till dig. De kanske säger att det aldrig kommer gå. Att det är helt omöjligt. Men det är bara för att det är svårt eller bara för att ingen har gjort det förut. Så det betyder ju inte att det inte går. Det tar bara kanske lite tid innan det fungerar.

Och så är det ju lättare om du har en Handbok för Superhjältar såklart.”

Tips! Lyssna också Framgångsvanor och rutiner från Sveriges främsta entreprenörer