<![CDATA[]]>

”Småföretagare måste vara beredda på att göra allt”

Camilla Björkman

Publicerades: 6 mars, 2013

Nu satsar Prins Daniel på nya företagare. I entreprenörsprogrammet Prins Daniels Fellowship ska han få fler att våga ta steget att starta eget. I veckan besökte han Nyföretagarcentrum.

Projektet Prins Daniels Fellowship är ett samarbete mellan Prins Daniel Westling Bernadotte och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA). Det syftar till att inspirera unga människor att bli entreprenörer och även stötta ett antal företag genom mentorskap.

– Jag hoppas att vårt initiativ ska ge kunskap om hur det är att vara entreprenör och att projektet ska inspirera så att fler vill och vågar ta steget att starta eget, säger prins Daniel i en intervju med IVA.

Han menar att det är viktigt att skapa en kultur som uppmuntrar människor att våga satsa.

– En duktig entreprenör hjälper inte bara sig själv, utan påverkar många människors liv genom att också skapa möjligheter för andra att utvecklas, säger prinsen.

I veckan besökte prinsen Nyföretagarcentrum i Stockholm där han bland annat träffade entreprenören Caxton Njuki, som fått hjälp av organisationen att starta upp sitt företag Caxton Sports Management.

– Det var ett jättelyckat besök. Prins Daniel är verkligen genuint engagerad i de här frågorna. Han var kvar i över två timmar och ställde mycket frågor och visade ett stort intresse för vår verksamhet, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum Sverige.

Prins Daniel har själv drivit företag i många år. 1998 startade han en enskild firma som personlig tränare. Sex år senare grundade han företaget Master Training AB i Stockholm, och därefter gymkedjan Balance.

Själv menar han att mycket av lärdomarna som entreprenör kommer av att misslyckas:

– Entreprenörskap handlar om att våga ta risk. Den som inte är beredd att misslyckas kommer aldrig heller att lyckas, säger han i intervjun med IVA.

Nu hoppas han att fler unga människor vågar ta steget att starta eget tack vare projektet.

– Jag hade själv inte särskilt mycket kunskap om hur det var att driva företag när jag började. Jag är inte heller helt säker på att det hade hänt om jag inte hade varit omgiven av flera duktiga företagare som uppmuntrade mig.

Prinsens viktigaste lärdom? Att man måste hugga i:

– En lärdom jag har tagit med mig är att småföretagare måste vara beredda på att göra allt, från stort till smått och särskilt i uppstarten.

Som ett led i Prins Daniel Fellowships program ska en expertgrupp bestående av flera framgångsrika entreprenörer besöka gymnasieskolor, universitet och högskolor i Sverige för att berätta om sina erfarenheter som entreprenörer. Förutom prins Daniel ingår Spotify-grundaren Daniel Ek, Christina Stenbeck, Niklas Zennström som grundat Skype, Filippa Knutsson, grundare av Filippa K, och Hans Vestberg, vd för Ericsson.

Klicka på pilen nedan för att se ett klipp från lanseringen av programmet.

Prins Daniels Fellowship from WhiteWork on Vimeo.