5 sätt att bli bättre på mångfald – och tjäna mer

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 22 november, 2019
Publicerades: 1 juli, 2019

Glöm lika barn leka bäst. Olika barn leker bäst, menar Charbel Gabro, föreläsare i integrationsfrågor. Olika perspektiv ger upphov till fler lösningar – och fler kunder.

1. Kolla på ditt umgänge

– Vem umgås du med? Umgås du bara med svenskar, turkar eller syrianer? Är det en blandad skara eller är den homogen? Man behöver ställa frågor till sig själv – hur bidrar jag? Hur ser mitt privatliv ut? Det privata tar vi alltid med oss till arbetet.

LÄS OCKSÅ: BLI LÖNSAM MED INTEGRATION

2. Kolla på din arbetsgrupp

– Speglar den samhället? Om inte så är företaget tillräckligt inkluderande. Inga konstigheter med att det ibland är viktigt att folk kan språket, men det är klart att det går att hitta människor som svenska.

3. Satsa – och få trogen arbetskraft

– Många som kommer från andra länder har ingen tradition av att byta jobb var tredje eller fjärde år som många svenskar. Våga satsa stenhårt på en person i tre eller fyra månader, så kommer du få en person som är lojal och har hög moral vad gäller företaget. Speciellt om det är första jobbet i Sverige. Då blir det som ens familj. Tänk långsiktigt och så får du in hållbarheten i mångfaldsfrågan. Om man vill hjälpa till med inkluderingsfrågan så är arbetsplatsen bästa platsen. Den nyanlände får språket, svenskar får den interkulturella förståelsen och alla kan utvecklas privat.

4. Hitta nya kundgrupper

– För att lyckas med det måste man veta vad de nya kundgrupperna efterfrågar för produkter och tjänster. Då krävs en personalgrupp som speglar hela samhället. Företag som vågat satsa på det har också sett en markant ökning av omsättningen. Swedbank har till exempel personal som talar olika språk. Inte för att man ska behöva tolka, men ibland blir det kaotiskt och då är det inte bara en sån som mig som kan både svenska och arabiska, utan kanske gett chansen till en nyanländ. Den personen blir ju på sätt och vis en integrationsföreläsare på plats.

5. Bli mentor – eller skaffa en

– En som gett mig en helt annan syn på vad det är att leva som en svensk är min mentor Leif Eriksson. Han är 65 år, har jobbat på Sveriges Radio och varit chef i typ 30 år. Vi började hänga för två år sedan och en helt ny värld har öppnat sig för mig. Han är som en historiebok för mig! Jag har jag inte haft så många kopplingar till svenskar, trots att jag bott här i så många år. Men han har också fått någonting som han inte hade kunnat drömma om, trots att han rest väldigt mycket. Han har kommit hem till oss, sovit hos oss, ätit mammas och pappas mat. Det har gett honom en aha-upplevelse för det interkulturella. Alla blir berikade.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR: