Bär du också på bokdrömmar? Så lyckas du!

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 11 december, 2019

Det är många av oss som bär på bokdrömmar. Men hur gör man för att få sitt manus utgivet? Förläggaren Ulrika Slottner på Idus förlag tipsar om vad du kan tänka på.

Satsa på det personliga brevet

– Skriv ett trevligt brev! Presentera vem du är, dina drömmar, tankar med manus – och gärna konkreta tankar. Något som gärna får mig att lägga manuset åt sidan är när man skriver ”den här boken ska alla läsa, den passar för hela världen och helst ska den översättas till alla språk”. Det är klart, det vill alla. Men jag vill gärna se att man har en konkret tanke. Även om alla kan läsa boken kanske den ändå är bäst för de som är 9–12 år eller för matlagningsintresserade till exempel.

Hitta din USP

– Det är bra att ha en unique selling point att utgå från i marknadsföringen. Något som sticker ut. Om du skriver om svåra ämnen som alzheimer till exempel kan du rikta dig mot föreningar som handlar om alzheimer, tidningar specialiserade på det, patientorganisationer, sjukhusavdelningar… Om du skriver en skönlitterär bok kanske den utspelar sig på ett speciellt ställe. Ha med lite marknadstänk redan från början. Jag tycker att det är bra att veta att författaren har tänkt lite själv. Detta är extra viktigt om du inte redan är en känd person. Vi kan inte bara säga ”det här är en bra bok” i marknadsföringen. Vi behöver ha mer. Då får man intresse direkt.

Läs också: Sorgen fick Ulrika att våga satsa på sin dröm (Premium)

Skicka bara färdiga manus

– En del nöjer sig med att skriva ett synopsis och kanske några inledande kapitel, men vi tar bara emot färdiga manus. Ska jag läsa och bedöma en del och sedan läsa om en gång till när det är färdigt? Jag kan inte säga något om en liten del ändå, jag kan säga att det ser bra ut, men inte att vi ska anta det. Allt beror på hur man knyter ihop det sista. Det är skillnad om det är en ren fackbok.

Anlita en lektör

– Skicka gärna manuset till en lektör innan du skickar till oss. Då känner vi att man redan jobbat lite extra från början utifrån lektörssynpunkter. Men det är absolut inget måste.

Bilder inte ett måste

– När det gäller barnböcker får vi ofta frågan om man ska fixa bilder först. Men det behövs inte, vilket som går bra. Vi har duktiga illustratörer som vi kan anlita också.

Lyssna på hela poddavsnittet med Ulrika här