10 saker jag INTE ska göra i sommar

Camilla Björkman

Publicerades: 11 juli, 2013

Varje år händer samma sak: jag lovar dyrt och heligt att nu ska jag, för första gången sedan jag var 15, ta en rejäl sommarsemester. Tre veckor utan mejl, dator eller telefonsamtal. Förra året skrev jag till och med en krönika om det som publicerades i Driva Eget.

Så med facit i hand, hur gick det förra året? Svar: sådär. Jag ägnade i princip hela semestern åt att skriva min bok nummer 2 som kommer ut nu i sommar. Dessutom hade jag inte planerat augusti särskilt bra, så jag kände mig rätt stressad över att komma tillbaka.

Men skam den som ger sig. För att nu återigen ge mig själv nya riktlinjer för semestern publicerar jag därför min krönika på nytt här på bloggen. Vi får se hur det går.

Krönika i Driva Eget nr 3/2012:
 

10 saker jag INTE ska göra i sommar

Förra sommaren. Jag minns några soliga timmar på landet. Ett par dagar i Italien. Men mest av allt – jobb.

När vännerna slappade i hängmattan hoppade jag mellan att serva kunder, svara på mejl och samtal, skriva en bok och dra i gång nya affärsprojekt. När höstlöven svepte in på balkongen hade inte en enda semestervecka passerat utan att jag suttit framför datorn.

Om jag hade mycket att göra? Inte särskilt. Men försök tvinga en arbetsnarkoman till småföretagare att koppla ner sig i fyra veckor. Med största sannolikhet kommer hon att hitta uppgifter att göra, hur tomt schemat än är.

Men nu har jag bestämt mig. Den här sommaren ska det bli ändring. För att hjälpa mig själv – och alla andra företagare som inte vet hur man tar ledigt – kommer här min lista över förra årets misstag som jag inte får upprepa i år.

Härmed lovar jag att INTE …

1… Vara beroende av att kolla mejlen mitt i juli. Inte tvinga sambons pappa att klättra upp på lantställets tak och rikta internetantennen i olika riktningar medan jag sitter i fönstret med datorn och skriker ut kommandon. Allt för att få internet till skogsstugan.

2… Låta kunderna ta över. Inte få panik när jag får ett sms från en kund med uppmaningen att ringa och tro att han är missnöjd med tjänsten jag levererade två veckor tidigare – och sedan ringa upp och höra att han hade råkat skicka till fel person.

3… Göra affärer på sommarfesten. Inte gå på kräftskiva och sitta och sälja in mitt företags tjänster och förhandla postavtal, eftersom en av gästerna jobbar på Posten.

4 … Vara en Uppfinnar-Jocke. När jag ligger i hängmattan, sträcker ut handen efter min läskburk – och slås av hur bra det vore med en särskilt typ av läskhållare anpassad till hängmattan. Då ska jag inte kuta in i stugan och skissa på den idén – som jag aldrig kommer att hinna utveckla och framförallt aldrig kommer att få någon att köpa.

5… Förstöra utlandssemestern. Inte åka på parsemester till Italien och tänka att jag lika gärna kan skriva och sälja in en researtikel när jag ändå är här. Inte ägna resten av dyra semestern åt att jaga intervjupersoner och springa in i köket på den romantiska trattorian för att fota kocken, för att sedan komma hem och inte ha tid att sälja in jobbet.

6… Ruinera mig. Inte få en telefonräkning på flera tusen kronor för att jag inte kunnat låta bli att på samma resa kolla mejlen i mobilen – en gång i timmen.

7 …  Tvinga gästen till företagsrådgivning. Inte fråga bordsgrannen på bröllopsfesten vad hon jobbar med och höra att hon funderar på att starta eget och då ägna resten av kvällen åt att ge en alltmer uttråkad bordsgranne råd om hur hon ska lyckas med företaget och väsa säljtips under brudens fars tal.

8… Hitta på arbetsuppgifter. Inte tänka att jag ”jobbar av lite” innan septem- berhetsen sätter i gång och börja rensa ur mejlkorgen, designa om hemsidan och, när det inte finns mer att göra på datorn, möblera om kontoret.

9…  Tacka ja till onödigt jobb. Inte gå med på att leverera ett uppdrag till en kund mitt i juli – som det sedan visar sig att kunden egentligen inte behövde förrän i september.

10… Ljuga för familjen. Inte ivrigt intyga till sambon att ”nu kopplar jag ner” – bara för att smita ut i skogen och ringa ett jobbsamtal som absolut inte kan vänta trots att det är juli och resten av Sverige är ledigt och sedan bli påkommen av dito bakom en gran och skämmas.

Glad sommar kära bloggläsare!
Camilla