December – högsäsong för mig som ger skatteråd

Anders Andersson

Publicerades: 14 december, 2013

Varje december de senaste 25 åren har varit sig lik – jag skriver artiklar om hur man sänker skatten inför årsskiftet.

Vissa år under denna högsäsong har jag kunnat hjälpa läsare att sänka skatten med tiotusentals kronor genom att utnyttja skatteförändringar mellan gamla och nya året. Vid förra årsskiftet var det exempelvis bra att försöka skjuta vinsten till nya året, eftersom bolagsskatten då sänktes.

I år är det inga sådana skatteförändringar, men ändå kan det finnas skäl att fundera på om du ska ta kostnader och fakturera i år eller nästa år. Läs om det HÄR.
 

Varje år finns det nya saker att tänka på. I år är det 3:12-reglerna. Du som har aktiebolag kan dra nytta av att dessa regler förbättras. Jo, du läser rätt. Andra tidningar skriver att de försämrats, men det gäller endast dem som äger mindre än 4 procent i ett bolag.

Alla andra kan ta ut högre lågbeskattad utdelning nästa år. Den som har mindre än 3,4 miljoner i totala årslöner kan fördubbla sin utdelning jämfört med i år. Men då måste man se till så att den egna lönen är tillräckligt stor – och tänk då på att det gäller lönen för 2013.

Hur stor den måste vara ser du i vår unika kalkyl HÄR. Regeländringarna läser du om HÄR.

Även din privata ekonomi är det dags att se över nu när årsskiftet närmar sig. Om du gjort större aktieförluster än aktievinster kan du sänka skatten genom att göra en extra aktieaffär före nyår. Läs om det HÄR.

Precis som i alla andra decemberutgåvor av Driva Eget skriver jag även i år om skatteplanering inför årsskiftet. De råd jag i år ger i detta nummer till företagare över 60 har du inte fått av någon annan:

  1. Det ena handlar om hur man kan sänka skatten med 20 000 kr genom att före nyår ta ut 100 000 kr i årslön från och med det år man fyller 66 år.
  2. Det andra handlar om hur man kan mer än halvera de sociala avgifterna genom att ta ut all allmän pension redan vid 62 års ålder.

För mig är det en drivkraft att kunna glädja andra med råd som ingen annan kommit med. Så missa inte detaljerna om dessa regler på två hela sidor, sidorna 28 och 29.

Om du av någon för mig oförklarlig anledning inte har tillgång till Driva Eget nr 8/2013 så ska jag väl kunna hjälpa till med en kort sammanfattning av reglerna, som lär komma som ett skattesänkarråd ett par dagar före jul. Det finns nämligen nya skattesänkaråd här på sajten varje vardag fram till jul.