Ledarskapsskolan: Att lyssna på riktigt kan förändra allt

Malin Trossing

Publicerades: 25 augusti, 2015

Hallå? Lyssnar du?

Det var en kall vinterdag ute och i korridoren på jobbet var det lugnt. Jag minns inte varför jag gick in till den här chefen, antagligen för att få svar på någon viktig teknisk fråga. Vi kände inte varandra särskilt väl, men hans roll som chef gjorde att jag kanske hade en lite överdriven respekt när jag gick in i rummet. Han bad mig sitta ner och svarade sen tålmodigt på mina frågor.  Plötsligt ringde telefonen. Det var på den här tiden när alla fortfarande hade fasta telefoner. Telefonen ringde igen. ”Men skall du inte svara” frågade jag nyfiket. Det ringde igen. Chefen såg förvånad ut och svarade ”Men jag pratar ju med dig”.

Du har säkert liknande ”Life changing moments” i ditt liv. Tillfällen då du upplevt att någon verkligen, på riktigt lyssnat på dig och det du har att säga. Tillfällen som för evigt etsat sig fast i ditt minne. Visst är det sorgligt. Sorgligt för att det är så ovanligt att vi faktiskt lyssnar på varandra, att när det väl händer så minns vi det för evigt.

Många tror att ledarskap är avancerat och knepigt. Men det är det inte. I teorin. Utmaningen är istället att faktiskt göra alla de där enkla sakerna som man vet att man borde göra. Som att lyssna på sina medarbetare. På riktigt.

Varför är det då så svårt att faktiskt lyssna på en annan människa? Kanske för att vi sen barnsben tränas i att inte lyssna? Som när vi ser på tv. Vi gör andra saker samtidigt, vi byter kanal mitt i program osv. De senaste åren har vi också slutat lyssna på varandra när vi ses. Alla sitter med näsan i varsin mobiltelefon och uppdaterar sin status på sociala media.

Du som har som ambition att bli en riktigt bra chef, träna upp din förmåga att på riktigt lyssna på vad dina medarbetare har att säga dig. Leta reda på en intressant intervju på nätet och lyssna på den flera gånger i rad och se om du hör andra saker när du inte längre lyssnar på de exakta orden och vad som sägs, utan kan fokusera på allt det där andra som rösten, ordvalen och tonläget. Ta dig tid att lyssna aktivt på människor som du inte riktigt gillar. Eller när människor pratar om saker som du inte tycker är intressant. Sakta men säkert blir du en bättre lyssnare, till din omgivnings glädje. Kanske skapar du ett ”Life changing moment” i någon annans liv redan imorgon…

Dare to listen!

/Malin Trossing