Ensam är stark (en stund i alla fall)

Mikaela Holegård

Publicerades: 28 oktober, 2015

Det här med att driva företag på egen hand eller i partnerskap är ett ämne som cirkulerar i flera sammanhang. Den som har startat företag har förstås vänt på för- och nackdelarna med att vara en eller flera i bolaget. Beroende på val av verksamhet kan svaret förstås vara mer eller mindre självklart. Personligen var det ett enkelt val att driva företaget på egen hand. Jag hade en ganska rörig ingång och var osäker på vad jag egentligen ville göra, plus att jag trivs att jobba individuellt. Jag ser inte mig själv som den klassiska ”lagspelaren”, men däremot börjar jag mer och mer känna nackdelarna med att vara ensam.

Jag pratade med en vän om det där. Hon driver företag tillsammans med en kompis och de startade sitt bolag direkt efter högskolan och har jobbat på i två år nu, ungefär. Hon menade att det är tuffare att driva företag på egen hand då man får stå för alla roller som krävs för att få allt att funka. ”Är man två, eller fler, kan man dela upp arbetet och försöka att bara jobba med det som man är bra på och tycker är roligt”. Och precis det här ser jag som en stor fördel i att vara två (eller fler). Beroende på företagets storlek växer rollerna sig olika stora, och den dagen vore det väldigt skönt att dela upp arbetet. Något som kanske till och med är en förutsättning för att fortsätta växa, förstås.

”Jag är så imponerad av dig som gör allt själv” fortsatte hon. Det var en mening som jag faktiskt fick smaka lite på – Är det verkligen så imponerande? Jag menar, ibland kan det väl vara svårt att vara flera. Det här med att lyckas dela upp arbetet och att verkligen se till att saker blir gjorda? Att hitta den där perfekta rollfördelningen och styrkorna i att komplettera varandra. Men ja, misslyckas man där blir det svårt… Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det innan, men kanske att det är ”imponerande”? Å andra sidan är jag långt från först med det jag gör, så så coolt är det nog inte. Ska jag vara ärlig ser jag mig inte som så ensam heller med tanke på de personer som jag har runtomkring mig. Det är, för mig, en viktig faktor att kunna prata med, inspireras av och ge och ta feedback med alla de företagare som finns i mitt nätverk. Men visst, det är inga personer som jag kan dela arbetsuppgifter med.

Om jag vill driva företag tillsammans med någon i framtiden? Absolut! Efter att ha drivit eget nu i två år skulle jag gärna testa att driva projekt tillsammans med någon annan. Det finns många fördelar med det! Men innan jag hittar rätt person att göra det med väntar jag, och tills den dag det är en förutsättning för att växa mer hoppas jag att rätt partner finns där.