Får man nätverka överallt och alltid?

Katarina Widoff

Publicerades: 23 juni, 2009

Det har hänt mycket på sista tiden, många roliga chanser att träffa vänner och bekanta, även affärsbekanta. Det är inte bara skolor som har avslutningar, nästan alla nätverk och konstellationer jag är med i har haft någon variant av sommaravslutning. Otroligt trevligt och dessutom en chans att träffas i lite andra och lugnare former, prata mer och lära känna varandra bättre.

Senaste veckorna har både varvats med bröllop, begravning och såklart midsommar med alla härliga vänner. Men får man nätverka överallt och vad går gränsen mellan att berätta ”vad man pysslar med” och att ”prata affärer”?

När vi sa adjö efter begravningen sa en av mina avläsna släktingar som inte bor i närheten -Lycka till med det du gör, Vad gör du föresten? Det blev en klockren eleveator pitch, mer tid fanns inte, alla skulle bryta upp och det var kö för att säga hejdå. Det är ju inte bara i hissen när man står med chefen eller en intressant person som kanske kan bli ens nästa kund som en snabb och intressant presentation är bra att ha slipat på, det finns ju alla tillfällen för att vilja presentera sig minnesvärt.

I midsomras var vi bara kompisar, det är kul och alla bjöd till även om vädret inte hade någon direkt värme i sig. Och hur mycket orkar ens vänner höra på vad man gör, när är måttet rågat och vad är information om läget och införsäljning?

Allting är som alltid en balansgång och mitt bästa råd är att inte prata mer än vad du själv är intresserad att lyssna på andra. Glöm aldrig frågan ”Vad gör du?, Vad är dina intressen?, Vad tycker du om det här?” Att lyssna mer än man själv pratar och använda öron och mun proportionerligt är en bra minnesregel.

Nu packar jag för Almedalen på Gotland, ska bli spännande att se vad proffsminglarna där går för och vad det kan medföra att nätverka med dem!

Vi ses i vimlet! hälsar Katarina